Yenidoğan Takibi
Bebekler ilk doğduğu andan itibaren, bakımı ilgili bebek hemşiresi tarafından yapılır.
Göz, kulak, göbek bakımı yapılır. Devamında ise K vitamini aşısı, Hepatit B aşıları vakit kaybetmeden yapılır. Doğumdan itibaren bebeğe 2 gün boyunca anne sütü verilir. Bebekten topuk kanı alınır. Bebeğin tüm genetik hastalık tarama testleri yapılır.
Doğumun ardından, çocuk doktoru bebeğin ilk kontrolünü 5. Gün yapmak ister.
Çocuk doktoru aileye, bazı bakım önerilerinde bulunur.
Örneğin, bebeğin göbek bakımı için geçtiğimiz yıllarda ki gibi, iyotlu veya alkollü bakım yapılmaz ve göbek bağının kendiliğinden düşmesi beklenir. Bebeğe her gün D vitamini verilmeye başlanır.
İşte bu tarz bilgiler, anne-babaya, çocuk doktoru tarafından detaylıca anlatılır.
Yenidoğan bebeklerin bazılarında, kan uyuşmazlığından bağımsız sarılık problemi ile karşılaşılabilir. Bebeğin değerleri, doğumdan sonra ortalama 5. Günde en yüksek seviyelere çıkacağı için ilk kontrol 5. günde yapılır. Bu kontrolde doğum kilosunun %10’una kadar kilo kaybı yaşanması normal olarak görülür.
Devamındaki kontroller, 1. Ay muayenesi, kalça ultrasonu, göz muayenesi şeklinde rutin düzende gerçekleştirilir. Hepatit B aşısının 2. dozu uygulanır. Bebek 2. Ayına ulaştıktan sonra, rutin aşı takvimi uygulanmaya devam edilir. 3 ve 5. aylarda rota virüs aşısı oral olarak ayrıca önerilir. Bebek 2 yaşına geldiğinde ise aşı işlemleri tamamlanmış olur.
Yenidoğan takibi işleminde, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan doktor, dünyaya yeni gelen bebeğin;
Kilosunu (ağırlığını), boyunu ve baş çevresini ölçerek bebekte herhangi bir problem olup olmadığını inceler.
Ayrıca yeni doğan bebeğin bıngıldağını, kalp atışlarını, solunum düzenini, 5 duyu organını, bacaklarını, kollarını, ellerini ve ayaklarını kontrol eder.
Sağlıklı bebek gözlemi, bebek yeni doğduğu andan itibaren genellikle 1 yaşını doldurana kadar devam eder.
Yenidoğan takibi, bebek sağlığı açısından son derece önemli bir konudur.