Genel Cerrah

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi boyunda nefes borusunun ön tarafında yer alan, vücutta birçok metabolik dengeyi sağlayan bir iç salgı bezidir. Sağ ve Sol olmak üzere iki lobdan oluşur.

Tiroid hastalıkları ve belirtileri nelerdir

Guatr, tiroid bezinin tümünün yaygın olarak büyümesi ya da tiroid bezinde nodül dediğimiz çeşitli büyüklükte yumrular oluşması ile bezin büyümesidir.

Eşer tiroid bezinin tamamı büyüdüyse genellikle bez fazla çalışmaya başlar ve “hipertiroidi” dediğimiz klinik durumu ortaya çıkarır. Hiper tiroidide tiroid bezi fazla çalıştığı için çarpıntı, ellerde titreme ve sinirlilik gibi şikayetler oluşur. Tiroid bezinin çok büyüdüğü durumlarda dışarıdan boyunda şişlik olarak da belirti verebilir.

Nodüler guatr tiroid bezinde nodüller oluşması ile karşımıza çıkar. Bu nodüllerin boyutları belli büyüklüğü geçerse, son zamanlarda büyüme görülürse ya da kanser şüphesi taşıyorsa ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda ameliyat kararı verme konusunda bezin fazla ya da az çalışıyor olması önemli değildir.

Tiroid kanseri genellikle iyi seyirli olan ve tiroid bezinden köken alan kanserdir. Genellikle nodüler guatr olarak karşımıza çıkar. Tiroid kanseri şüphesi taşıyan nodüller saptanan bir hastada ileri tetkikler olarak renkli doppler ultrasonografi ve kuşkulu nodülden ultrason eşliğinde iğne biyopsisi yapılması gerekir. Tüm kanserlede olduğu gibi tiroid kanserinde de erken tanı koyulması erken tedavi edilmesini sağlamaktadır. Tiroid kanseri kuşkusu olan durumlarda ameliyat ile bezin çıkarılması gerekir.

Tiroid bezi neden ameliyatla çıkarılır:

Tiroid bezinin fazla çalışan ve tıbbi tedaviyle düzelmeyen, büyük nodüllerin tespit edildiği noduler guatr hastalığı olan ve tiroid kanseri tanısı ya da kuşkusu olan hastalarda tiroid bezi çıkarılır.

Tiroid cerrahisi

Guatr, tiroid bezinin fazla çalışması ve tiroid kanseri veya kanser şüphesi olan hastalarda uygulanır. Boyunda yer alan tiroid bezinin nodül ya da kanser nedeniyle çıkarılması işlemidir.

Bu ameliyat ses tellerine giden sinirleri tespit eden monitör eşliğinde yapılmaktadır.

Başa dön tuşu