Spor Hekimi

Tatil Geldi Çocuklar Spora

Nihayet okullarda yarıyıl tatili zamanı geldi. Yaklaşık 4 ay süren eğitim öğretim dönemi sonunda çocukların 2 hafta dinlenme süresi olacak. Yarıyıl tatili denince, uzun zamanlar televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak akla geliyor. Ancak tatil sürecinde, ebeveynlere, çocukları bir aktiviteye yönlendirmek ve bunun devamını sağlama görevi düşüyor.

Çocuklarda spor niçin önemli diye soracak olursak aslında birçok olumlu etkiyi saymamız gerekiyor. Özellikle çocukluk yaş grubunda kazanılmış fiziksel aktivite alışkanlığı ileri yaşlarda da devam etmektedir. Spora başlama yaşı, sportif alışkanlığın kazanılmasında çok önemlidir.

Yapılan araştırmalarda spor yapan çocuklarda, hem fizyolojik, hem de ruhsal gelişimin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bunları kısaca açıklayacak olursak, düzenli fiziksel aktivite yapan çocukların kas gelişimi, esneklik, dayanıklılık ve vücut kompozisyonu iyi yönde etkilenmektedir. Bu çocukların beceri düzeyleri, yaşıtlarına göre daha iyidir.

Özellikle düzenli spor alışkanlığı olan çocuklarda disiplin, planlama yeteneğinde gelişme ve bunun sonucu olarak okul derslerine başarı görülmektedir. Sportif aktivitelerde başarı, hayatın ileriki dönemlerde hedef belirleme, hedefe yönelme ve başarılı olma becerisini kazandırır. Aynı zamanda başarı, çocuğun özgüvenini sağlar. Bu çocuğa kararlı, güvenli ve bağımsız bir hayat süren kişilik kazandırır.

Çocuklar, spor yaparak hayatındaki stresten uzaklaşır, diğer çocuklarla kolay arkadaşlıklar kurarlar. Düzenli sportif aktivite ve yarışmalar çocuğun muhakeme yeteneğini geliştirir.

Bu bilgiler ışığında çocuklara hangi egzersizleri yaptırmalıyız? Çocuğun spora ve düzenli egzersizlere özellikle jimnastik ve yüzme gibi sporlara en erken başlama yaşı 4-5 yaş civarıdır. 5 yaş, spora başlamak için oldukça uygun bir dönemdir. Ancak bu dönemde çocuğun oyuna olan gereksinimi üst seviyelerde olduğu için oyun ağırlığı daha belirgin spor faaliyetleri seçilmelidir. Çocukların aşırı yorulmasına neden olacak çalışmalar, bedensel gelişim kadar ruhsal ve zihinsel gelişimi de olumsuz etkileyecektir. Yoğun yarışma programları çocuğun dengesini bozar, gelişimini aksatır. Herkesin bir nedenle kazanacağı yarışma türleri destekleyici ve yüreklendirici olmaktadır. Bu yaşlardaki kırgınlıkların kalıntıları ileri yaşlara taşınır.

Okul dönemi sporun olumlu katkılarının en yoğun yaşandığı dönemdir. Çocuğun cinsel kimliği oluştuğu için kendi cinsiyetinden arkadaşlarıyla bir arada bulunur. Bedensel ve ruhsal olarak dengeli bir dönemdedir. Bu yaş grubu çocuklarda 8-9 yaşlarda tenis, kayak, 10 yaşlarında futbol voleybol, basketbol ve eskrim, 11-12 yaşlarında, sürat koşuları, atlama, okçuluk, uzun mesafe koşu, su topu, kürek; 13 yaş sonrası ise halter, boks, karate gibi sportif aktivitelere başlanabilir.

Spor yapan çocuklarda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Özellikle anne babalar çocuklarda sportif aktivitenin bir oyun ve eğlence amacı olduğunu unutmamalıdır. Aşırı motivasyon, çocuklarda isteksizliğe ve yaralanmalara neden olabilmektedir. Bununla birlikte, çocuklarda uzun süren kas ağrıları varsa, yapılan spor dalı, çocuğun yaşına ve fiziksel gelişimine uygun değilse ve uygun zeminde doğru ekipmanla spor yapılıyorsa spor yalanması riski artmaktadır.

Unutmayalım ki, çocuklarda en faydalı egzersiz düzenli yapılandır. Bu amaçla çocukların sevdiği ve düzenli yapabileceği aktiviteler, düzenli spor alışkanlığını kazandıracaktır.

Başa dön tuşu