Sosyal Fobi Yaşıyor Olabilir Misiniz?
Sosyal Fobi yada son dönemdeki tanımlaması ile Sosyal Anksiyete Bozukluğu, yaşayan kişiler, başkaları tarafından incelenecekleri sosyal ortam veya performans durumlarıyla ilgili belirgin veya yoğun korku duyarlar. Bu korkular, başka insanlarla iletişimdeyken, kızarma, terleme, el titremesi, tuhaf yada anlaşılmaz konuşma, konuşurken hata yapma, gülünç duruma düşme, rezil olma gibi kaygılardır.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler, dikkat odağı olmaktan veya utanılacak ya da aşağılanacak şekilde davranmaktan belirgin korku duyarlar. Ya bu korku ve rahatsızlığa rağmen yaşamlarını sürdürürler yada çoğunlukla bu korkuyu yaşayacakları ortam ve durumlardan kaçınırlar.
Bu korkular topluluk içinde yemek yemek, topluma karşı konuşmak, insanların
arasındayken tanıdık birileriyle karşılaşmak veya küçük grup ortamlarına girmek veya kalmakta zorlanmak gibi sosyal durumlarda kendini ortaya koyar.
Genelde ergenlik dönemi başlar ve kişi bununla yaşamayı, buna rağmen yaşamayı öğrenir,
Okul başarısını etkileyebilir. Sosyal fobisi olan bir öğrenci , bilmediğini sormakta, bildiğine cevap vermekte zorlanan bir profil sergiler. Genelde değerlendirilme kaygısı taşındığı için sınav kaygısını da birlikte getiren bir rahatsızlıktır . Bu durumda bu öğrencinin, okul başarısı çabasının yada hak ettiğinin altında olacaktır.
Bu durum iş yaşantısına da yansır. Kişi, potansiyelinin altında işlerde çalışır. İş değiştirmeye cesaret edemez. Mülakat gibi görüşmeler kişiyi çok strese soktuğu için ayrıca yeni iş arkadaşlarına alışma kısmı ile çok zorlanacağını düşündüğü için iş değiştirmek istemez. Memnun olmasa da genelde uzun yıllar aynı işte çalıştığı durumlar sık görülür.
Yeni ortamlara girmekten rahatsız olduğu, karşı cinsle yakınlaşmakta zorlandığı için romantik ilişkilerin başlaması ve sürdürülmesine de bu zorluk yansır.
Sosyal anksiyete bozukluğu, genellikle erken yaşam dönemlerinde başlayıp, okul , iş, evlilik, aile gibi bir çok konuda kişinin yaşam kalitesini düşüren, hayatının bir çok alanında aslında kişiyi kontrol altına alan bir rahatsızlıktır.
Sosyal fobinin 2 tipi vardır.
Performans tipi: Sadece toplum önünde konuşma yapacağı, yada yemek yeme, yazı yazma, spor, dans performansı gibi izleneceği bir davranış sergilerken yaşanan yoğun kaygıdır.
Yaygın tip: Topluluk içinde performans göstereceği ortamların yanında, hayatın diğer alanlarında da “değerlendirileceği” , inceleneceği kaygısı taşıyan, eleştirilmek, rezil olmak, mahçup olmakla ilgili kaygı yaşayan gruptur.
Sosyal anksiyete bozukluğunda genelde tedaviye çok geç başvuru olur. Eğer yukarıdaki belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız aşağıdaki linkte, Sosyal Fobi Ölçeği bulunmaktadır. Ölçeği çözüp sonuçları mail adresinize isteyebilir ve sosyal anksiyete seviyenizle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Sosyal fobi ile yaşamak genel olarak çok yorucudur ve çoğunlukla , zaman içinde depresyon , yaygın anksiyete bozukluğu gibi farklı bir ek rahatsızlık da kişide görülebilir.
Tüm bunların yanında, en önemlisi, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Özellikle Bilişsel Davranışçı yöntemle yapılan psikoterapiler, sosyal fobi tedavisinde çok etkilidir. Eğer böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız, psikoterapi desteği alarak kendinize bu çıkmazdan çıkmak için bir şans vermelisiniz.