Sezaryen Sonrası Normal Doğum Mümkün Mü?
Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) her anne adayı için tercih edilmese de uygun kişilerde, uygun tıbbi koşullarda sağlıklı bir doğum gerçekleştirilebilir.
Bir önceki gebeliğinde sezaryen ile doğum gerçekleştiren anne adaylarının, bir sonraki gebeliğinde normal doğum yapmasının riskli olması nedeniyle sezaryen tercih edilmektedir. Bunun en önemli nedeni sezaryen esnasında rahim duvarına yapılan kesinin, iyileşme sonrası rahim duvarında normal doku gibi olmaması ve eski dokuya göre daha zayıf olmasıdır. Buna bağlı olarak normal doğumda kasılmalar esnasında rahim duvarında yırtılma riski oluşmaktadır. Bunun sonucunda anne ve bebekte kaybedilmeye kadar giden istenmeyen sonuçlar oluşabilmektedir.
Anne adayının ve ailenin sezaryen sonrası vajinal doğumun riskleri açısından ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. SSVD esnasında rahmin yırtılma riskinin %1-3 civarında olduğu, yırtılması durumunda anne kaybı %25 ve bebek kaybının %75 civarında olduğu anlatılmalıdır.
Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anne adayı önceden normal doğum yapmış veya sezaryen sonrası normal doğum gerçekleştirmişse SSVD ile doğum yapma ihtimali artmaktadır. Sezaryen sonrası normal doğum için bir önceki sezaryenden en az 2-2,5 yıl geçmesi gerekmektedir. Bu sürenin altındaki normal doğumlarda rüptür, yani rahimde yırtılma riski artmaktadır.
SSVD yapacak olan anne adayı 37-38. Haftada jinekolojik muayenesi yapılmalıdır. Rahim açıklığı, bebeğin kilosu, doğum kanalının ve bebeğin pozisyonu değerlendirilmelidir. Eğer muayenede doğuma engel bir durum yoksa 40-41. Haftaya kadar yakın takip edilerek doğum kasılmaları için beklenilebilir. SSVD yapacak gebelere suni sancı verilmesi önerilmemektedir. Suni sancı rahimde yırtılma riskini artırmaktadır. Bu yüzden SSVD için doğumun kendiliğinden başlaması önerilmektedir.
Anne adayının normal doğum yapmasına engel bir durum varsa, daha önceki sezaryenin dikey kesi ile yapılması durumunda, doğum kanalının darlığı durumunda SSVD uygun değildir. Önceki sezaryen rahim ağzının açılmaması nedeniyle yapılmışsa, aynı durumun tekrar etme ihtimali yüksek olduğu için normal doğum denenmemelidir.
SSVD için anne adayını çok yakın takip edecek ve bir sorun olduğunda 10-15 dakika içinde sezaryen yapılabilecek ortam ve ekibin hazır olduğu bir merkez olmalıdır. Bu şartlar sağlandığında SSVD denenebilir.