Radyolog

Safra Yolları Drenajı, PTK, Stent Uygulamaları

Genellikle hasta grubunu, tümörlere bağlı tıkanma sarılığı oluşturur. Perkütan biliyer drenajda, deriden iğne ile girilerek safra yollarına ulaşılır ve safra yollarına bir tüp konarak safra drenajı sağlanır. Kalıcı drenaj için ucu dışarıda olan plastik tüp çıkarılıp içeriye metal stent yerleştirilebilir.

Perkütan Kolesistostomi

Kolesistit tedavisinde, sağ üst kadran hizasında safra kesesinin vücut yüzeyine açılmasıyla gerçekleştirilen geçici bir cerrahi prosedürdür. Endikasyonu; ağır kolesistit ve ciddi komorbid hastalığı bulunan kişilerde diğer cerrahi yöntemlerin olası komplikasyonlarını azaltmak, hastayı rahatlatmak, postoperatif mortalite ve morbiditeyi azaltmak için uygulanmaktadır. Özellikle kolesistektomi yapabilmek için elektif şartların oluşabilmesi adına lokal anestezi ile yapılır. Hastanın genel durumu düzelince ya da cerrahiye uygun duruma gelince kolesistektomi yapılabilir.

Tümör Ablasyonları

Kanser dokusuna görüntüleme eşliğinde (ameliyatsız) doğrudan iğnelerle girerek kitlenin yok edilmesi işlemi, buna ablasyon tedavisi diyoruz. Ablasyon mikrodalga yöntemiyle (mikrodalga ablasyon) yapılabilmektedir.

DAMAR HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ

Boyun atardamarındaki darlıklar beyne pıhtı atmasına ve felç oluşumuna neden olabilir. Daralma hafif ise yani damarda %50’den az daralma varsa risk düşüktür ve ilaç tedavisi yeterlidir. Boyun atardamarındaki daralma %50 den fazla ise beyne pıhtı atma ihtimali daha yüksektir ve genellikle darlığın düzeltilmesi ya da giderilmesi gerekir. Bu problemler girişimsel radyolojide çözülebilir. Balon ve ilaçlı balonlar ve Stent ve ilaçlı stentler konulabilir.

  • Miyom Tedavisi (Miyom embolizasyonu)

Miyom rahim içinde gelişen iyi huylu tümördür. İleri yaşlarda cerrahi olarak tüm rahimin çıkarılarak tedavisi yapılır iken genç yaş grubunda miyom tedavisi hem ameliyatla hem de ameliyatsız olarak embolizasyon ile yapılabilir. Bu teknikte miyomu besleyen atardamar içinden girilerek bu damar tıkanır. Miyom yeterli beslenemeyeceği için küçülmeye başlar. Rahim beslenmesinde sorun yaşanmaz.

Varis ve modern tedavi yöntemleri:

Varis son derece sık görülen bir toplardamar hastalığıdır. Bayanlarda daha sıktır.

Toplardamar Tıkanması (Derin Ven Trombozu ya da DVT) ve tedavisi:

Erken evre (akut) derin ven trombozu: Erken evrede pıhtı tazedir. Toplardamarın tıkanmasına bağlı ayak şişliği vardır ve belirgindir. Üç hastanın birinde bacaktaki pıhtı akciğere atabilir. Bu da hayati risk oluşturur. Tedavide kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ancak bu ilaçlar pıhtıyı temizlemez, sadece yeni pıhtı olmasını ve pıhtının akciğere atmasını engelleyebilir. Pıhtıyı temizleyebilen tek tedavi, anjiyografi odasında damar içinden yapılan tedavidir. Pıhtı özellikle kasık bölgesine ulaşmışsa anjiyografi ile yapılan damar içi gerekli hale gelir. Tedavinin olabildiğince erken yapılması gerekir. Çünkü damar içi yöntemle mükemmel tedavi sadece pıhtı taze iken olur.

Başa dön tuşu