Pratisyen Hekim

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç dökülmesi; çocuklar da dahil olmak üzere kadın ve erkek bireylerin tümünde görülen olağan bir durumdur. Fakat, kaygılandırıcı boyutlara geldiği zaman bir sorun olmaya başlayabilir. Kişinin hiçbir şikayeti yokken aniden gelişebilir, geçici ya da kalıcı duruma gelebilir. Hormonal değişimlerin etki etmesinden kötü beslenmeye, şok diyetlerden strese, hatta kullanılan ilaçların neden olduğu yan etkilere kadar geniş bir yelpazede nedenlerini ele almak mümkündür. Bununla beraber, diyabet, tiroid ve lupus gibi çeşitli hastalıkların da habercisi olabilir. Saç dökülmesine neden olan durumun belirlenmesi, en doğru tedavi yöntemine kadar vermek adına oldukça önemlidir.

Vücut sağlığınıza dikkat edin

Kalıcı saç dökülmelerinin nedeni çoğu zaman genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır ve tedavisi için en sık tercih edilen yöntem saç ekimidir. İlaç, mezoterapi ve PRP yöntemleri de bu şikayeti önlemeye yardımcı olan diğer yöntemlerdir. Unutmayın; saç sağlığı, genel vücut sağlığı ile yakından ilişkilidir. Kendinize iyi bakarak; saçlarınızın güçlenmesine yardımcı olur ve saç kayıplarının önüne geçersiniz.

Saç dökülmesini önlemek için bu maddelere dikkat edin:

  • Örgü, topuz ya da at kuyruğu gibi saçı sıkı bir şekilde saran toplama modellerini tercih etmeyin.

  • Saçlarınızı bükmeyin, yıpranmasına neden olacak şekilde ovalamayın ve çekmeyin.

  • Saçlarınızı yıkarken ve tararken nazik olun. Tarak terciginiz, geniş dişli bir taraktan yana olsun. Bu dökülmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

  • Maşa ve sıcak yağ maskeleri gibi uygulamalar yapmayın.

  • Kullandığınız ilaçların yan etkilerini titizlikle inceleyin. Saç dökülmesine neden olabilecek ilaçların kullanımından uzak durun.

  • Saçınızı güneş ışığının zararlı etkilerinden ve ultraviyole ışıklardan koruyun.

  • Hazır gıda ürünleri tüketmemeye dikkat edin.

  • Sigara ve alkol tüketimini azaltın.

  • Uyku düzeninizi oluşturun.

  • Uyku düzeninize dikkat edin.

  • Yoga ve meditasyon gibi tekniklerle stresinizi azaltmaya yardımcı olun. Stresin saç dökülmesi ile yakından bir ilişkisi vardır.

Saç dökülmesi tedavisi için istenen testler

Saç dökülmesinin tanısı için öncelikli olarak fiziki muayene yapılır. Ardından hastanın tıbbi geçmişi ve aile geçmişi hakkında sorular sorulur. Saçın dökülme miktarı, hızı, kullanılan ilaçlar, beslenme tarzı ve alerjik reaksiyonlar gibi faktörlere değinilir. Hekimin gerekli görmesi durumunda ise aşağıda sıraladığımız testler istenebilir:

  • Kan testi: Saç dökülmesi ile ilişkisi olabilecek tıbbi sorunların ortaya çıkarmasına yardımcı olacağı için; tam kan sayımı (CBC), demir, B vitamini, tiroid değerlerini içerir.

  • Çekme testi: Bu test ile dökülme şikayetinin evresi belirlenir. Saç hafif bir şekilde çekilir ve ne kadar saç geldiği gözlemlenir. Eğer, aşırı bir dökülme saptanırsa ele gelen saçlar mikroskop altında incelenir. İhtimal dahilindeki bozukluklar bu şekilde araştırılır.

  • Kafa derisi biyopsisi: Bu testin amacı; saç dökülmesine neden olan enfeksiyonun sebebini saptamaktır. Kafa derisinde, saç köklerinden örnekler alınarak yapılır.

Saç dökülmesi tedavisi yöntemleri nelerdir?

Saç dökülmesi şikayetinde izlenecek tedavi yöntemini, sorunun kaynağı belirler. Dökülme tiplerine göre değişen tedaviler; saçların yeniden çıkmasına veya hiç değilse dökülmenin durdurulmasına yardımcı olabilir. Bunun için geç kalmamak ve alanında uzman bir hekim ile hemen görüşerek tedavi sürecinizi başlatmanız gerekiyor.

Mezoterapi

Mezoterapi, kişinin kendisine özel olarak hazırlandığı solüsyonun saç derisine enjekte edilmesi işlemidir. Beslenme ve hormon dengesizlikleri ile ilgili sorunların önlenmeye çalışılmasından dolayı genelde bitki özleri, vitamin ya da finasterid gibi ilaçların içeriğini oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Saç ekimi

Ense ve kulak arkasındaki nakle uygun alanlardan, saçsız alanlarda saç kökleri transfer edilerek gerçekleştirilir ve cerrahi bir işlemdir. Uygulama farklılıklarına göre pek çok çeşidi mevcuttur.

PRP saç tedavisi

Platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma anlamında olan PRP, kişinin kendi kanının özel işlemlerden geçirilmesi ve dökülmenin yoğun olduğu bölgelere enjekte edilmesi esasına dayanır.

Başa dön tuşu