Psikolog

Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluğu, kaygının etken olduğu bir ruhsal sorundur. Bizlere sıkıntı yaratan duygularımız içerisinde kaygımız aslında ön plandadır. Peki biz bunu nasıl anlarız? Öncelikle bizim korkularımız ile kaygılarımız arasındaki çizgiyi bilmemiz önemlidir. Korkularımız, bizim birincil duygularımızdır diyebiliriz. Biz tehdit hissettiğimizde aniden oluşan duygusal tepkimizdir. Örneğin, yolda yürüyoruz ve hızlıca önümüze gelen bir araba görüyoruz. O an da kalp çarpıntımız artar, terlemeye başlarız değil mi, aslında bunlar fiziksel belirtilerimizdir. Daha sonra bir sinyal gelişir, bir anda karşı kaldırıma atlarız ve işte bu korkumuzun tepkisidir. Şimdi biz burada belirgin bir tehdit gördük ve bu tehdit hızlıca gelen bir arabaydı. Kaygılarımız ise belirgin olmayan bir tehdit içerisinde olmamızdır. Korku ve kaygılarımızın bizde oluşturabileceği birkaç sonucu olabilir. İlk olarak bazen başıma kötü bir şey gelebilir veya yolda yürürken rezil olabilirim diye düşünebiliriz. İkinci olarak bir anda bedenimizde hissetmeye başlayan karın ağrısı, mide bulantısı, kalp atışlarımızın hızlanması veya terleme hissedebiliriz. Üçüncü olarak ise kaygı, sıkıntı yaratabilecek durumlardan kaçınmak isteyebiliriz veya korkunca yerimizde donakalabiliriz. Bazen kendimize sıkıntı verebilecek olayları düşünmek yerine bunlardan kaçarız. Yolda yürürken rezil olacağımızı düşünelim ve kendimize bu durumun sıkıntı yaratması yerine, kimsenin olmadığı bir yola geçerek kaçınabiliriz değil mi? Aslında bizim kendimize olumsuz hissettiren olay veya durumlardan böyle kaçınmamız doğru değildir. Araba örneğinde ise korkudan dolayı yaptığımız bir tepkimiz vardı ve biz bunu belirgin şekilde görebildik. Bu iki ayrımı yapabilmek çok önemlidir.

Hepimiz hayatımızda belki birkaç kez panik atak geçirmiş olabiliriz ama bu panik bozukluğumuz olduğu anlamına gelmeyebilir. Peki aralarındaki fark nedir? Panik ataklarımızı herhangi bir nedenden dolayı yaşamıyorsak, artık bizim için devamlı olan bir hal aldıysa ve artık hayatımızda bize sıkıntı vererek “her an başıma gelir” diye düşünüyorsak, o zaman panik atağımız bizim bir semptomumuz olur ve panik bozukluğuna neden olduğunu görürüz. Eğer bazı zamanlarda panik atağımız varsa ve bu yaşadığımız bir başka olaydan etkilenerek olmuşsa hangi sebepten dolayı olduğunu anlayabilmemiz önemlidir.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

  • Aniden başlayan ve birkaç dakika içerisinde yükselen aşırı sıkıntı ve korku duygusudur.

  • Kalp atışlarınızın yükselmesi ve çarpıntı oluşması

  • Üşüme hissi veya ateş basması

  • Nefessiz kaldığını hissetme

  • Gerçekliği yitirme hissi

  • Bedenin titremesi veya karıncalanması

  • Bulantı veya karın ağrısı

  • Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma

  • Ölüm korkusu gibi birçok belirtisi olabilir.

Neden Psikoterapi Almalıyım?

Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) ekolü, anksiyete bozuklukları, depresyon, yeme bozuklukları, evlilik sorunları, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, kişilik bozuklukları gibi birçok sorunda etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemidir. Yapılan araştırmalarda, BDT kişilerin yaşam kalitesi ve işlevsellik açısından önemli bir iyileşme sağlar. Ayrıca birçok çalışma, BDT’nin diğer terapi yöntemlerinden ve ilaçlardan daha etkili olduğunu göstermiştir. (APA,2017).

Psikoterapi sürecinde öncelikle panik atak, korku ve kaygının ne olduğu açıklanır ve vaka formülasyonu olarak adlandırdığımız görüşme içerisinde ise anlatılanları teorik şekilde açıklanmasını içeren bir eğitim verilir. BDT, hepimizin kendi terapisti olmamızı öğrenmemize yardımcı olur. BDT içerisinde birçok teknik bulunur. Örneğin doğru nefes alma becerisi öğretilir ve bizde sıkıntı yaratan durumların küçükten büyüğe sıralayıp müdahalelerini gerçekleştirebiliriz. Ek olarak, kaygıyı yaratan durumların “üstüne gitme tekniği” bilimsel olarak kanıtlanmış en etkili psikoterapi şeklidir. Ek olarak tek başına psikoterapi yeterli olacaktır. Ayrıca, panik atağa depresyon eşlik edebilir. Burada ilk müdahalemizi kaygıyı ele alarak devam etmemiz, depresyonunuz var ise kendi kendine geçmeye başladığını görebilirsiniz.

Başa dön tuşu