Panik Atak Belirtileri ve Agorafobi
Aşağıdaki belirtilerin 4 tanesinin ataklar biçiminde gelmesi ve durumu açıklayacak tıbbi bedensel bir durumun olmaması “panik atak” tanısının konması için yeterlidir.
Panik atak belirtileri:
-
Göğüste ağrı ya da sıkışma,
-
Kalp çarpıntısı, kalp atımlarının hızlanması ya da çok sert hissedilmesi
-
Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek ya da bayılacak gibi olma
-
Nefes darlığı, hava açlığı ya da boğuluyor gibi hissetme
-
Nefesin kesilmesi
-
Terleme, ürperme hissi
-
Uyuşma, karıncalanma, hissizlik
-
Üşüme hissi, ateş basması,
-
Bulantı, kusma ya da karın ağrısı
-
Titreme, sarsılma hissi
-
Yabancılaşma hissi, bedenini ya da çevreyi farklılaşmış hissetme, tuhaflık duygusu.
-
Ölüm korkusu
-
Kontrolü yitirme ya da delirme korkusu
Ataktan sonra endişeli biçimde tekrar atak beklentisi de varsa o zaman teşhise “ panik bozukluk” adını veriyoruz ancak yazımda yaygın kullanılan şekliyle panik bozukluğu da panik atak olarak isimlendirmekteyim. Yukardaki belirtilerden 4ten az belirti varsa ancak süreç atağa benzerse bu duruma “kısıtlı panik atak” diyoruz.
Panik atak belirtileri aniden başlar, giderek şiddetlenir, 10 dakika içinde maksimum seviye çıkar nadiren 1 saat sürer. Ölüm ve çıldırma ya da kontrolü yitirme korkusu nedeniyle ve ataklar halinde gelmesi nedeniyle bu ismi almıştır.
Ataklar arasında kişi tekrar aynı durumu yaşama korkusunu sürekli yaşar. Kişinin zihni sürekli olarak panik atağın olası kötü sonuçları ile meşguldür ( öleceğim, kalp krizi geçireceğim, çıldıracağım, çocuklarım ortada kalacak vb).
Kişi atak korkusu nedeniyle dışarı çıkamayabilir, ya da atağı hatırlatan yerlerden uzak durabilir. Yanında su, yiyecek, ilaç ve benzeri koruyucu olduğunu düşündüğü şeyler taşıyabilir.
Klasik panik atak belirtilerinde yoğun korku ve üzüntü yer almaktadır. Bazı kişiler , evde kimse yokken kalp krizi geçirmekten , hastaneye ulaşamadan ve yardım alamadan ölmekten ya da kontrolü kaybedip çıldırarak intihar etmekten korkarlar. Diğer bir grup ise kendisine ya da yakınlarına bıçak ve bu gibi bir şeyle zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve tuhaf davranışlarda bulunarak rezil olmaktan fazlaca korkabilirler. İşte bu düşünce ve kurgular kişilerde yoğun korku ve üzüntüye neden olur.
Agorafobi: Kişilerin , Panik Atağı geleceğini düşündükleri yerlere gidememe, ya da o yerlerde kalamama durumlarına Agorafobi denir. Kişi yalnız başına evde kalamaz ya da sokağa çıkamaz, taşıtlara ya da asansöre binemez AVM ve Pazar benzeri yerlere ya korkuyla ya da yanlarında birisi olursa girebilirler. Bu durum yani Agorafobi her yüz kişide yaklaşık 60’ında mevcuttur.
Atak sırasında ki belirtilerin giderek değişmesi normaldir. Örneğin 3 kez çarpıntı ve kriz geçiriyorum korkusu ile acile giden biri artık çarpıntıdan korkmaz ancak, ufak bir baş dönmesi ya da uyuşmada felç geçirme korkusu yaşayabilir.
Sevgili okurlarım lütfen yukarıdaki bilgiler ışığında yaşadığınız korkunun panik atak olup olmadığına bakın ve bu konuda yardım almaktan korkmayın. Psikoterapi, ilaç desteği ve yaşam değişiklikleri ile panik atak yüzde yüz düzelebilen bir rahatsızlıktır.