Özgüven Eksikliği
Yapılan araştırmalara göre özgüven eksikliğinin temeli genellikle çocukluk yıllarında atılmaya başlanır. Özgüven eksikliği çocukluk yıllarında ailelerin ve çevrenin çocuğa karşı davranışları ile oluşmaya başlar. Çocukluk yıllarında ailelerin özgüven kırıcı davranışları ve buna benzer aşağılayıcı olaylar sonucunda özgüven eksiklikleri ortaya çıkar. Özellikle 2-6 yaş arasındaki dönemde ailelerinden sevgi görmeyen, yeterli bakımı alamayan, iyi ilişkiler kurulamayan ve devamlı olarak başka çocuklar ile kıyaslanan çocukların ileriki dönemlerde özgüven sorunları yaşadığı görülmektedir. Çocukluk yıllarında başlayan yetersizlik ve değersizlik duyguları zaman içinde özgüven eksikliğine dönüşmektedir. Özgüven eksikliği derinleşen bir hâl aldığında ilerleyen süreçlerde ciddi kaygı ve depresyona dönüşebilmektedir. Bu yüzden ciddiye alınmalı ve tedavisi için harekete geçilmelidir. Aynı zamanda birey özgüven eksikliğini yaşamı boyunca yakasından atamadığından hayatında karşısına çıkan fırsatları kaçırmakta ve istediği başarıyı elde edememektedir.
Özgüven Eksikliğinin Belirtileri
Özgüven eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Fakat genel olarak herkeste görülen bazı önemli belirtiler vardır.
-
Kırılganlık.
-
İnsanlara karşı güvensizlik hissetme.
-
Geleceğe karşı duyarsızlık ve öfke.
-
Hayata karşı ilgisizlik ve her olayda geçmişle kıyaslama yapma.
-
Yaşadığı anın farkında olmama.
-
Olaylara olumsuz tarafından bakma.
-
Hayal kurma becerisinin azalması.
-
İçe kapanma ve sıkılganlık.
-
Sürekli stres hali.
-
Depresif ve agresif olma.
-
Kendini çirkin hissetme.
-
Sürekli bir kararsızlık.
Özgüven Eksikliği İçin Öneriler
Özgüven eksikliği yaşayanlar veya yaşadığını düşünen arkadaşlara güzel bir haberim var. Özgüven eksikliğinin üstesinden gelmek ya da durumu hafifletmek mümkün. Sizlere önereceğim birkaç püf nokta var.
-
Kötü İç Sesinizi Dinlemeyin:
Genelde Özgüven sorunu yaşayan bireylerin iç sesleri; başaramayacağım, güçsüzüm aptalım, çirkinim, kimse beni sevmiyor şeklinde olur.” Düşük özgüvenin üstesinden gelmek için, bu olumsuz düşüncelere meydan okumanız ve iç sesinize laf geçirmeniz gerekiyor.
-
Kendinizi Sevin:
Kendinize daha fazla güvenmek için kendinizi sevin. Hepimizin eksik yönleri olabileceğini kabul ederek yapın bunu. Kendinizin olumlu ve güzel özelliklerine odaklanın ki kendinizi değerli hissedin.
-
Kendinizi keşfedin:
Hepimizin iyi yaptığı şeyler vardır. Örneğin yemek yapmak, şarkı söylemek, bulmaca çözmek ya da arkadaş olmak; bir şeylerde hepimiz iyiyizdir. Ayrıca, iyi olduğumuz şeyleri yapmaktan zevk alırız, bu da ruh halinizi düzeltmenize yardımcı olur. Bunların yanında çevremizi de gözden geçirmeliyiz. Bazı insanların sizi aşağı çekme eğiliminde olduğunu tespit ederseniz, onlarla daha az zaman geçirmeli ya da onları dinlememelisiniz. Olumlu ve sizi takdir eden insanlarla ilişkilerinizi artırın.
-
Kendinizi Başkalarıyla Kıyaslamayın:
Karşılaştığınız hiç kimse mükemmel değildir. Mükemmel ve hatasız olarak gördüğünüz kişiler bile hata yapabilir. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla kıyaslamak size artı hiçbir şey katmaz. Kendinizi boş yere yormuş ve üzmüş olursunuz. Başkalarına değil kendinize odaklanın ve kıyaslama yapmayı bırakın.