Oyun Terapisi
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla 2-12 yaş arasındaki çocukların ihtiyaçlarını sembolik şekilde uzman terapistler eşliğinde ifade etmelerine ve iyileşmelerine odaklanılan bir süreçtir.
Çocuklar duygusal ve davranışsal zorlanmalarını oyun ve oyuncaklar yoluyla ifade etmektedirler. Güven içeren bir ortamda çocuklar terapistten aldıkları cesaret ile duygularını oyuncakları kullanarak anlatırlar.
Çocuklar duygularını ve davranışlarını büyükler gibi anlamlandırma ve ifade etmede yeterli olmadıkları için oyun yoluyla içsel dünyasını dışa vurma şansı bulur. Bu oyun ve oyuncakların sembolik anlamları uzman oyun terapistleri tarafından yorumlanır ve çocukta yaşadığı süreçleri yeniden yapılandırma, rahatlama, iyileşme hali ortaya çıkar. Bu süreçte çocuğun farkındalığı ve baş etme becerileri gelişmeye başlar.
Oyun odasında terapist çocuğa karşı koşulsuz kabul, güven veren ve yönlendirmeyen bir tutum sergiler. Oyun odası dış dünyanın bir temsilini oluşturmakta olup bu oyunlar sayesinde çocuğun öz kontrol, farkındalık ve özgüveni gelişerek burada kazanılan beceriler dış dünyaya genellenir.
Oyun terapisi sürecinde ebeveynin katılımı, işbirliği oldukça önemlidir. Ebeveynin işbirliği sayesinde ilerleme ve iyileşme görülme durumu artmaktadır. Bu süreçte ebeveynlere yönelik önemli konularda psikoeğitim ve psikolojik destek terapist tarafından sağlanmaktadır.
Oyun Terapisi; Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Duygusal Zorlanmalar, Davranışsal Zorlanmalar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Kendine veya Başkalarına Zarar Verici Davranışlar, Ayrılık Kaygısı, Sosyal İçe Kapanıklık, Uyku ve Yeme Problemleri, Boşanma ve Yas, Kardeş Kıskançlığı, Alt Islatma ve Kaka Kaçırma, Depresyon ve Takıntılar, Büyük Değişimlere Uyum Problemleri gibi durumlarda etkili olabilir.