Ortodontist

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, çarpaşık dişlerin ve ideal pozisyonda olmayan çenelerin sabit ve hareketli apareyler kullanılarak düzeltilmesini sağlayan diş hekimliğinin uzmanlık isteyen bir dalıdır.

Fonksiyonel apareyler

Fonksiyonel apareyler, dişlere ve çene kemiklerine etki eden takılıp çıkarılabilen damaklıklardır. Büyüme gelişme döneminde olan hastaların büyüme potansiyelleri kullanılarak çenelerin ideal olmayan pozisyonlarını düzeltmek hedeflenir. Büyüme gelişim döneminde olan çocukların muhakkak bu dönemde bir Ortodonti Uzmanı tarafından muayene edilmesi olabilecek kalıcı bozuklukların önlenmesinde önemli bir etkene sahiptir.

Bu apareylerin gün içerisinde ortodontistinizin farklı bir önerisi olmadıkça 24 saat takılması önerilir. Apareylerin ilk takıldığı günü takiben 3-5 gün dişlerinizde ağrılar olması olağandır. İhtiyaç halinde doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Apareyler yemek yerken çıkarılır ve her öğün sonrasında dişlerin fırçalanmasını takiben, yumuşak bir fırça ile apareyler de temizlenir.

Diş teli kullananlar nasıl beslenmelidir?

Diş teli kullanan hastaların braketlerinin düşmemesi için diyetlerini düzenlemeleri gerekmektedir. Braketler sadece sert ve ani kuvvetlerle koparlar. Bu yüzden meyve ve sebzeler bıçakla küçük parçalar halinde kesilerek yenmelidir. Fındık, fıstık kuruyemiş gibi besinler kabuklarından ayrılarak öğütülerek tüketilmelidir. Çekirdekli olan zeytin, hurma gibi besinlerin çekirdekleri muhakkak el ile çıkartılarak yenilmelidir. Yapışkanlı şekerli gıdalardan (jelibon, karameli gıdalar gibi) uzak durulmalıdır. Bu gıdalar hem braketlerinizi koparabilir, hem de dişlerinizin üzerine yapışarak diş çürüklerine sebep olabilir. Hamburger, tost, dürüm gibi besinler el ile bölünerek küçük lokmalar halinde tüketilmelidir. Tedavi süresince gazlı ve şekerli içereceklerden uzak durulmalıdır.

Ortodontik tedavi boyunca her seans tedavinin ilerlemesi için özel işlemler yapılır. Tel tedavisi boyunca hasta diyetini düzenlemez ise braketler koparak dişler telden bağımsız hareket edeceği için tedaviniz ilerleyemez, hekiminiz ilk seanslarda taktığı ince tellere geri dönmek zorunda kalır. Hem randevu süreniz, hem de toplam tedavi süreniz uzar.

Ortodontik tedavim süresince dişlerime nasıl bakmalıyım?

Çiğneme esnasında yanaklar, dil ve dişler mekanik temizleme görevi görmektedir. Tel tedavisi devam eden hastalarda yanakların dişler üzerindeki temizleyici etkisi ortadan kalkar, ilaveten braketler gıdaların dişler üzerine yapışıp kalmasına ve hastanın ağız bakımını daha zor bir şekilde sürdürmesine sebep olur. Bu yüzden tel tedavisi süresince hastalar dişlerini günde en az üç kez, tercihen ağızlarına ne girerse girsin her seferinde yumuşak bir fırça ve florür içeren macun ile fırçalamalıdır. Aynı zamanda hastalar alkol içermeyen ağız gargaralarından da destek alıp, günde bir kez de ara yüz fırçası kullanmalıdır. Beslenmelerini doktorlarının önerdiği şekilde düzenleyip yapışkanlı, şekerli, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak duracak şekilde düzenlemeli, ara öğünlerinde sağlıklı atıştırmalılar tüketmelidirler. Ortodontistlerinin önerilerini dikkate almayan hastalarda white spot dediğimiz beyaz nokta lezyonları (çürük başlangıçları) braketlerin çevresinde, dişlerin ön yüzünde oldukça sık görülmektedir. Bu lezyonlar ilerlediğinde büyük çürüklere sebep olur ve dişler estetiğini ve sağlığını kaybeder.

Başa dön tuşu