Nasır Nedir, Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?
Derinin ince olan kısımlarında fazla basınç, sürtünme, ağır yük, yanlış ayakkabı seçimi gibi nedenlerle ortaya çıkan cilt sorununa nasır denir. Fazla dış etkiye ve basınca maruz kalan cildin üst dokusu olan epidermis, kendisi için bir koruma kalkanı oluşturur ve cilt üstünde nasır meydana gelir. İleri derecede nasır vakaları ağrılı olabileceğinden tedavi için hekime danışmak gerekebilir.
Nasır oluşumunu ağaçların kabuk yapısına benzetilebilir. Aslında ağaç gövdesindeki yaş bölge dış etkiye maruz kaldıkça koruma mekanizması geliştirip kendini sert ve daha koyu bir şekle dönüştürür. Mantar tabaka denen bu tabaka insan vücudundaki nasırlara çok benzer. Deri 2 tabakadan oluşur: Dermiş ve epidermis. Dermiş alt deri tabakası olup kan damarları, sinir ağı, kıl kökleri ve yağ depolarını içerir. Epidermis ise dış yüzeyle temas eden üst deri tabakasıdır. Basınç, sıcak ve soğuk, ağrı reseptörleri burada bulunup dış çevreden gelen ilk etkiye cevap oluşturur. Bu nedenle epidermis tabakası çevredeki fiziksel etmenlere fazlaca maruz kalıp dayanıklı olma görevini üstlenir. Bu dış etmenler fazla olunca kimi zaman nasır gelişebilir. Vücudun belli bazı bölgelerinde nasır oluşumu daha fazladır ve bu etmenler kontrol altına alınmadıkça nasır artarak gelişebilir. Nasırın gelişimine ve derecesine göre çeşitli tedavi prosedürleri uzman hekimler tarafından uygulanır.
Nasır Nedir?
Nasır, derinin alt deri tabakasını korumak için ürettiği, sarı ve cilt tonundan daha koyu olan, kuru yapıda keratinleşmiş kısma denir. Keratin bir çeşit proteindir ve nasır ilerledikçe alt derideki canlı hücrelerin nefes alamamasına ve ölümüne neden olacağından, nasır bir süre sonra ağrılı ve iltihaplı sonuçlar doğurabilir. Toplumda sıkça görülen bir cilt sorunudur. Sert bir doku olan nasırlar genelde en fazla kullanılan vücut bölgelerinde olduğu için hastalar için rahatsızlık vericidir.
Topuk, eklem bölgeleri, ayaktaki 4. parmakta ve serçe parmağında, parmak aralarında, avuç içinde temas ve sürtünme fazla olduğundan nasır görülme sıklığı artar. Özellikle ayakta nasır oluşma oranı yüksektir. Hem vücudun tüm ağırlığını taşıdığı için hem de gün içinde ayakkabıda kapalı kaldığı için ayaklarda nasır oluşabilir. Nasır oluşumunda en fazla neden olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yanlış veya dar ayakkabı seçimi
- 6 cm’den fazla topuk tercihi
- Çorapsız ayakkabı giyilmesi
- Sürekli yalın ayak yürümek
- Bazı spor faaliyetleri
- Kemikli ayak yapısı
- Ortopedik olmayan ayakkabı seçimleri
- Obezite
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sürekli aynı işi tekrarlı olarak yapmak
- Felç nedeni ile sabit pozisyonda kalmak
- Gitar gibi aletleri çalarken parmakların travmaya maruz kalması
- El ve ayaklardaki kemik çıkıntıları
- Sürekli aynı yere temas eden aksesuarlar
Oluşma nedenleri yaşam tarzına ve yapılan işe göre değişse de çok fazla sürtünme ve temasın olduğu durumlarda nasır oluşumu görülür. Kimi nasır vakaları boynuzumsu bir çıkıntıya sahip olduğundan sivri bir yapı kazanabilir. Yayılım göstermeden olduğu yerde sarı ve sert bir yapı kazanabilir. Müdahale edilmeyen nasırlar bulunduğu yerde ağrıya ve batmaya neden olabilir. Özellikle ayaklar gibi sürekli kapalı kalan alanlarda nasır gerileme göstermeden batma sorununu gösterir.
Radyofrekansla Nasır Tedavisi
Nasır Nasıl Geçer?
Sertleşmiş deri tabakası ağrılı ve rahatsızlık veren, aynı zamanda kötü bir görüntüye sebep olabilecek şekilde gelişim gösterebilir. Nasır oluşumunda ritmik olan sürtünme ve basınç etkisi, uzun süre sonra bölgede estetik bir kusura neden olabilir. Hastaların nasır tedavisi için başvurma nedenleri arasında bu şikâyet sıkça yer alır. Çünkü elleri ön planda olan hastalar, elleri ile çalışırken nasırın kötü bir görüntüye yol açtığını dile getirirler. Bu nedenle hekime başvurmadan önce yavaş yavaş belirmeye başlayan nasırlar için birkaç pratik bakım yöntemi ve müdahaleyi bölgeye yapmak mümkündür. Öncelikle nasır oluşan bölgeyi dinlendirmek ve bir süre kullanmamak mümkün görünmüyorsa nasıra düzenli bakım yapabilirsiniz. İlerlememiş nasır vakalarında ve eğer bölge ağrılı, iltihaplı değilse uygulayabileceğiniz kürler vardır. Evde doğal malzemelerde hazırlayıp nasırlı bölgeye bu kürleri uygulayıp bir süre bekledikten sonra yumuşayan ölü derileri temizleyebilirsiniz. Bu uygulamalar sonrasında nasırlı ölü dokunun yerini alt deri tabakasındaki canlı ve sağlıklı hücreler alır. Renk değişimi ve yumuşayan doku ile değişimi fark edebilirsiniz.
Evde yapabileceğiniz yöntemler sayesinde nasırlar ilerlemeden onları kontrol altına alabilirsiniz. Ancak bundan daha önce derinizin bir koruma mekanizması oluşturmaması için bazı önlemler de alabilirsiniz. Örneğin ayakta çıkan nasırların oluşumuna neden olan ve en fazla yapılan hata yanlış ayakkabı tercihidir. Doğru ayakkabı seçimi ve ayaklarınıza yapacağınız düzenli bakım sayesinde çekilmez olan ve hiç geçmeyecek gibi olan nasırlara veda edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, sertleşmiş deri tabakasını temiz tutmak bölgenin iltihaplanmasına engel olacaktır.
Nasır Tedavisi
Nasırlar için kendinizin de uygulayabileceği kolay ve pratik bakım yöntemleri dışında ilerleyen nasır vakaları için tedavi ve bir hekim danışmanlığı önerilir. Çünkü ölü deriler üst deride biriktikçe alt derideki canlı hücrelerin hava almasına ve sağlıklı kalmasına engel olabilir. Sürekli travmaya maruz kalan ve dinlenmek için bir aralık verilemeyen bu bölgelerde nasır gelişimi kaçınılmaz olabilir. Sürekli bakımını yapıp kuru tutmamaya özen gösterdiğiniz alanlardaki nasırları siğiller ile karıştırmamalısınız. Nasır ve siğil bazen oldukça benzer yapıda olabilir. Nasıra benzeyen siğillere yanlış müdahale edilmesi kesinlikle önerilmez. Uzman hekimler tarafından muayene edilerek bu fark anlaşılabileceğinden, bölgede daha fazla tahribat bırakmamak adına danışmak önemlidir.
Nasır olduğu şüphesinde hekimler alanı kazıdıkça ölü derinin oluşturduğu keratin tabaka ortaya çıkar. Sağlıklı deriye ulaşana kadar herhangi bir sıvı ve iltihap akışına rastlanmaz. Ancak siğillerin muayenesinde bölge kazındıkça kanama ve iltihap görülür. Bu sayede nasır ve siğil muayenesinde farklılık görülür ve tedavileri de farklıdır. Görünüm itibariyle nasırlar da 1-2 cm genişliğinde tekli ya da çoklu olarak, boynuzumsu bir görünümde büyüyebilir. Hastalar tarafından bu benzerlik anlaşılamadığında yanlış müdahale edilmesi daha fazla acı ve iltihap nedeni olabilir.
Henüz renk değişimi ve sertleşmiş deri tabakası gözlenen vücut bölgeleri için öncelikle kendiniz bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Eğer bölgede katmanlaşmış ve oldukça sertleşmiş, ağrı veren bir nasır oluşumu görülüyorsa hekime hemen başvurmanız iltihabı ve tahribatı arttırmamak için önerilendir.
Cilt için uygun malzemeler ve test edilmiş ürünlerle uygulanan kürler ile nasırlı bölgeyi yumuşatarak bir süre dinlendirmelisiniz. Yumuşayan ve soyulan nasırlı alanı topuk taşları ile iyice temizleyebilirsiniz. Sadece nasırlar için üretilen özel kremler sayesinde bölge soyularak temizlenir. Bu kremler 7-10 gün süreyle uygulanıp deri yumuşatılır. Henüz iyice ilerlememiş ve yumuşak nasır tipleri için bu uygulamaları iyi bir araştırma ve danışma ile siz de yapabilirsiniz. Ancak sert nasırlar için farklı yöntemler önerilir.
Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
Nasırlar oluşma yerine ve şekline göre 3 tiptedir: sert, yumuşak ve tohum nasır. Ayrıcı tanıda bu nasırlar farklı çeşittedir ve oluşum bölgeleri en büyük ayırt edici noktalarıdır. Genelde ayak tabanında görülen sert nasırlar uzun süre bölgede yer etmiş, derin köke sahip ve ağrılı olan tiplerdir. Geniş bir yayılım bölgesine sahiptir. Yumuşak nasır, parmak aralarında ve uzun süre travmaya maruz kalan alanlarda daha az ağrılı ya da ağrı hissettirmeyen, kızarık şekilde görülür. Boyutları sert nasıra göre daha küçük olup yeni oluşum gösterdiklerinden derin köklü değildir. Doğru bakım ve uygulama ile ilerleyip sert nasıra dönüşmeden önce kontrol altına alınabilir. Tohum nasır tipi ise en fazla gözlenen topuk yan ve arka kısımlarında gözlenir. Buraya sert bir baskı uygulamadıkça ağrı hissedilmez.
Yumuşak nasırlar henüz sert ve köklü yapı kazanmamış olsa da ölü deri oldukları için limon ve beyaz sirke gibi asidik doğal ürünler ile kürler uygulanabilir. Ancak canlı deri tabakasına asidik ürünlerin zarar verebilme ihtimalinden bu doğal kürleri sadece nasırlı alana dikkatlice uygulamanız gerekir. Sert ve köklü nasırlar için uzman hekimlerin danışmanlığında nasır bandı kullanabilirsiniz. Nasır bantları hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Çünkü içeriğindeki salisilik asit ölü tabakayı eritme, iltihabı alma ve nasırı kazıma özelliğine sahiptir. Bölgede 3-4 gün kadar bekletilip ölü tabakayı kazır ve çıkarılır. Yoğun bir formülü olan bu ürünleri dikkatlice ve talimatlara uygun kullanmak önemlidir. Çıkarılırken ölü nasırlı tabaka ile çıkarılması gerekir. Nasırlı ölü deri banda yapışmış şekilde vücuttan ayrılır. Ağrı ve acı oluşturmaz ama eğer bandı yapıştırdıktan kısa süre sonra bir ağrı oluşması durumunda daha kısa sürede bandı kenarlarından tutarak çıkarabilirsiniz. Nasır tabakası tam olarak temizlenmediyse ölü tabaka yerinde kalacağından iltihaba neden olma ihtimaline karşı antiseptikler kullanılabilir. Yine bu gibi ek ilaçları kullanmak için mutlaka uzman hekimlere danışmanız gerekir.
Nasır Tedavisi Yöntemleri
Ayaktaki Nasır Nasıl Geçer?
Ayakta görülen nasırlar derinliği ve hastaların şikâyet sıklığı nedeniyle çok fazla karşılaşılan vakalardır. Kriyoterapi tedavisinde nasırlar azot gazının çok düşük sıcaklıklara kadar soğutulma ile dondurulur. -190 derece sıcaklığa kadar dondurulan alan hekim tarafından kazınır ve bölge nasırlardan arındırılır.
Koterle yakma işlemi dondurma işlemine benzer. Hekim kontrolünde yakılan ölü tabaka uygulama sırasında hafif bir yanma hissini verebilir. Yakılan ölü epidermis tabakası kazınır ve işlemden sonra bölgeye 1-2 saat baskı uygulanmaması önerilir. Kısa süre sonra temizlenmiş bir cilt kazanılarak müdahale bitirilir.
Radyofrekans tedavisinde ısı ve elektrik enerjisi yardımıyla kısa sürede yenilenmiş cilt dokusu görülür.
Cerrahi yöntem ileri nasır vakalarında yapılması uygun olan yöntemdir. Fazla köklü, renk değişimi gözle görülür hale gelmiş, ölü derinin çok tabakalı hale geldiği vakalarda cerrahi müdahale yapılabilir. Bölge lokal anestezi ile uyuşturularak birkaç dakikada bitirilen müdahale sonrası 1-2 saat ameliyat alanını dinlendirdikten sonra hekim gözetiminde taburcu olunabilir. İşlem sonrası hekim tavsiyelerine uyulması iyileşme sürecini kısaltır ve bölgenin iltihaplanmasını engeller.
Ayak Parmağındaki Nasır Nasıl Geçer?
Ayak parmaklarındaki nasırların oluşum nedeninin en büyük nedeni kemikli ayak yapısı ve buna uygun olmayan ayakkabı seçimidir. Nasır oluşmadan önce yapılması önerilen ayak yapısına uygun ayakkabı seçimidir. 6 cm’den daha yüksek topuklar ayak anatomisine uygun olmayacağından hekimler tarafından önerilmez. Eğer sıkça topuklu ayakkabı giyiyorsanız haftada 1-2 gün spor ayakkabılarla ya da ortopedik seçimlerle ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz. Çıplak ayaklar ile uzun süre yürümek de ayak sağlığı için önerilmeyen bir durumdur. Ayak parmak araları fazla sürtünme ve basınç ile nasır oluşumu için oldukça kolay bölgelerdir. Topuklu ayakkabılar ayağın ön kısmına basınç yapacağından parmak üstü ve aralarında nasır oluşabilir. Bun nedenle ayaklarınızı daima temiz tutmalı, parmaklarınıza nemlendirici kremler ve kürler ile bakım yapmalısınız. Haftanın belli günlerinde ayaklarınızı dinlendirmelisiniz. İlerlemiş nasır vakalarına kendiniz müdahale etmek yerine mutlaka uzman bir hekime danışıp bu cilt sorunu için danışmanlık ve tedavi alabilirsiniz.