İç Hastalıkları Uzmanı

Mevsim Değişikliğinde Bağışıklık

Yaz mevsiminin yavaş yavaş yerine sonbahara bıraktığı bu günlerde havalar soğumaya başlar ve ayrıca havada ki nem oranının da artmasıyla gece gündüz ısı farkı daha belirgin hissedilir.

Sonbahar mevsiminde havaların ısı ve nem değişimi hem soğuk algınlığı hemde alerjik hastalıkların daha çok görülmesine neden olur.

Mevsim geçişleri HASTALIK SEZONU olarakta bilinir.Bunun birbirinden farklı nedenleri vardır.Öncelikle, 36-37 derece arasında olan vücut sıcaklık değerleri bu dönemde değişen hava şartları nedeniyle tam dengesini sağlayamaz ve bu durum bağışıklık sistemnin zayıf olmasına sebep olur.Sonuç olarak kişi enfeksiyonlara ve hastalıklara daha açık hale gelir.

Bağışıklık sistemi bu süreçten tam olarak nasıl etkilenir?Bu etkilenmeyi sırasıyla şöyle irdeleyebiliriz.

1- Mevsim geçişlerinde farkında olmasak bile vücudumuz strese girer.Isı değişiklikleri hava basıncı ve iklim koşullarının yarattığı değişime uyum sağlamaya çalışan vücutta stres oluşması oldukça normal.Stres ise bağışıklık sistemini baskılayan ve vucudun direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir .Zaten bildiğimiz gibi uzmanlar da bir çok rahatsızlığın temelinde stres ve kaygı olduğunu belirtiyorlar.Bu süreçte vücutta biriken stresi egzersiz ya da nefes çalışmaları yardımıyla uzaklaştırabiliriz.

2- Sıcak mevsimden soğuk mevsime geçilmesi, açık havada harcanan zamanın azalması anlamına gelir.Çünkü hepimiz soğuyan havaya karşı önlem almak için kapalı mekanlara kaçmak isteriz.Dolayısıyla kişiler arasında hastalık yapıcı mikroplarının bulaşma olasılığı daha fazla olur.

3- Açık havada geçirilen zamanın bir yan etkisi de,D vitamini emiliminin yetersiz olmasıdır.Güneş ışınlarıyla aktifleşen vitaminin eksikliği vücut direncini olumsuz etkiler.Yani soğuyan hava sebebiyle kapalı alanlara kaçtığımızda vücudun D- vitamini seviyesi düşer ve bağışıklık baskılanır.Bu nedenle hangi mevsimde olursak olalım güneşli günlerde faydanlanmamız şarttır.

4- Mevsim geçişlerinde bir çok kişi allerji problemiyle boğuşur.Özellikle bahar mevsiminde polen ve bitki tozları, üst solunum yolları ve gözlerde allerjiye sebep olabilir.Bu alerji atakları kimi zaman tahmin edilebileceğinden çok daha şiddetli geçebilir.Fakat şiddeti ne olursa olsun yaşanan alerji problemi vucudu strese soktuğu için bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.Bu da vücudun hastalıklara açık hale gelmesine sebep olur.

5- Sıcak ve güneşli günlerden soğuk ve kasvetli havalara geçiş, psikolojik olarak da kişiyi zora sokabilir.Kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmek havasızlık ve hareketsizlik depresyonu tetikleyebiir.Bu süreçte kişi kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissedebilir ve bu nedenle iletişime kapatabilir.Aniden yaşanan bu psikolojik durumda vücut direncinin düşmesine sebep olur.İsteksizlik iştahsızlık ve uykusuzluk gibi problemleri beraberinde getiren depresyon bağışıklık sisteminin baş düşmanlarından birdir.,

6- Mevsim geçişlerinde vücudun hormon dengesi de bozulur ve bu da beslenme alışkanlıklarının değişmesine sebep olabilir.Artan iştah, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla enerji ile dolmasına ve fazla kilo problemine sebep olur.Bu durum.hem kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir hem de vücut normal kilosunun çok üzerine çıkarsa iç organlarda yağlanmaya sebep olabilir. Her iki durumda da bağışıklık sistemini baskıladığı için vucudun direnci düşer.Aynı şey iştahsızlık sonucunda yaşanan ani kilo kaybı için de geçerlidir.

NE YAPMALIYIZ ?

Bu tarz durumlardan kaçınmak için yapabileceğimiz en iyi şey sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek, her zaman,özellikle C vitamininden zengin taze ve yüksek protein içeren besleyici gıdalar tüketerek bol sıvı almaktır.

Mevsim geçişlerinde en çok çocuk ve 65 yaş üzeri kişiler etkilenmektedir.Bu yaş gruplarının daha fazla etki halinde kalmaları aslında bağışıklık sistemlerinin daha düşük olmasından kaynaklanmaktadır.Bu nedenle söz konusu yaş grubunun kendilerini daha iyi korumaları beslenmelerine dikkat etmeleri ve olabildiğince kapalı ortamlardan uzak durmalarında fayda vardır.

Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.

Başa dön tuşu