Kulak Burun Boğaz Doktoru

Kulak Ameliyatlarından Sonra Nelere Dikkat Etmekteyiz?

Miringoplasti ya da timpanoplasti ameliyatı olan hastalar genellikle ameliyattan bir gün sonra taburcu olmaktadırlar.

Ameliyattan üç saat sonra beslenmeye başlanmakta ve sulu ve yumuşak gıdalar önerilmekte. Ertesi günden itibaren ise normal beslenme alışkanlığına dönülmesinde bir sakınca yoktur.

Çalışma hayatına ya da okula dönme süreci hastanın kendini iyi hissetmesi ile ilgilidir. Hastalarımızın kendilerini iyi hissettikleri zaman normal hayata dönmelerinde bir sakınca görmüyoruz. Genellikle bir-iki hafta istirahat önerilmektedir.

Normal seyri olan bir ameliyatı takiben hafif ağrı olabilir. Bu durumda size sıradan ağrı kesicileri kullanmak yeterli olur. Kulak ameliyatı sonrasında nadiren ameliyat bölgesi etrafında ve ameliyat tarafındaki göz etrafında şişlik (ödem) gelişebilir ve ilerleyen günlerde kendiliğinden kaybolur.

Hastalarımızdan özellikle kulak zarının onarılmış olduğu operasyonlarından sonra bir ay süre ile sümkürme tarzında burun temizliği yapmamalarını önermekteyiz. Ayrıca hapşırma sırasında ağız ve burun kapatılmamalıdır..

Genelde ameliyat bölgesine konulan dikişler bir hafta sonra alınır. Kulak ameliyatı sonrası hafif sersemlik ve kulakta doluluk hissi olması normaldir. İşitmenin iyileşme tamamlanıncaya kadar düzelmeyeceğini bilmek gerekir. Çoğu zaman işitmenin tam olarak oturması birkaç ayı bulmaktadır. Bu nedenle de ameliyat sonrası işitme testlerini bu dönemde yaptırmaktayız. Ancak ameliyatın hemen sonrasında yapılan operasyondan iç kulağın etkilenip etkilenmediğini bilmek önemlidir. İç kulağın ameliyat sırasında zarar görmesi durumunda oluşacak işitme kayıplarını erken tanılamak gerek. Zaman geçtikten sonra oluşan kaybı düzeltmek mümkün olmayabilir. Bu maksatla diapozonlar kullanılmaktadır.

Ameliyat sonrasında pansumanda hafif kirlenme ve pembeleşme olması normaldir. Ancak sürekli kanama ve pansumanda aşırı kirlenme olması durumunda hastaların hekimleri ile irtibata geçmeleri gerekir. Ameliyatın bitiminde hem kanamanın kontrolü ve hem de bölgenin stabilizasyonu maksadı ile farklı tamponlar kullanılmaktadır. Bu tamponların çıkartılma zamanları hekime göre değişmektedir. Tampon çıkarılması sırasında ağrı duyulmaz. Tampon alındıktan sonra kulak damlası kullanılması önerilebilir.

Ameliyattan iki gün sonra boyundan aşağı yıkanabilir. Ancak kulağınıza ve pansumana su kaçmasına izin vermemek gerekir. Bizler hastalarımıza kulaklarına sıkıca bir bardak kapatıp saçlarını yıkayabileceklerini önermekteyiz. Bunun için bir kişinin yardımına ihtiyaç duyulur.

Ameliyat sonrası hastalarımızın takibi düzenli aralıklarla yapmaktayız. Kesi yerleri ve kulağın iç kısmının derisinin düzgün biçimde kulak zarını kapatması ile su ile temas sağlanabilir. Bu süreç genelde 45-60 gündür. Bu aşamaya kadar kulak sudan korunmalıdır. Kolesteatom denilen kemik erimesi yapan hastalık varlığında bazen geniş ameliyatlar uygulamaktayız. Bu gibi durumlarda kulağın korunması için hayat boyu önlem almak gerekebilir. Deniz girmek de aynı koşulların sağlanmasına bağlıdır.

Ameliyat sonrası kulaktan yoğun ve kötü kokulu akıntı gelmesi, giderek artan çınlama, yüz hareketlerinde zayıflık ve asimetri, şiddetli baş dönmesi ve ateş durumlarında mutlaka vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve doktorla temas kurulmalıdır.

Özellikle iç kulağa yönelik (kireçlenme operasyonları) operasyonlar uygulandı ise ameliyat sonrasında ilk bir ay süresince 5 kg’dan daha ağır şeyler kaldırılmamalıdır. Ameliyattan sonra ilk bir ay uçak seyahati yapmak uygun değildir. Hayat boyunca dip dalgıçlığı (scuba diving) yapmamak gerek. Ameliyattan sonra bir hafta süreyle araç kullanılması sakıncalıdır ancak gözlük ve lens kullanımında sakınca yoktur. Ameliyat sonrası bir ay süreyle hafif egzersizler dışındaki ağır sporların yapılması sakıncalıdır.

Başa dön tuşu