Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Uzmanı

Kronik Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı, hemen hemen herkesin şikayet ettiği problemler arasındadır. Fakat, baş ağrısı ile her gün ya da haftada birkaç günden fazla karşılaşıyorsanız, bu durum kronik baş ağrılarının habercisi olabilir.

Kronik baş ağrısı ise, günlük hayatta kısıtlılığa yol açan bir hastalık türüdür. En az üç ay süreyle ya da ayda 15 günden fazla baş ağrısı görülmesi durumu, kronik (migren) baş ağrısına örnek gösterilebilir.

Her baş ağrısı kronik migren olmamakla birlikte her baş ağrısı atağı da migren değildir. Epizodik migreni olan hastalarda atakların sıklaşıp süreğenleşmesine de kronik migren denir. Hastanın en az üç ay süreyle ayda 15 günden fazla ağrısı varsa, ağrıların sekiz tanesinin migren karakterine sahip ise ve hasta 4 saatten uzun bir süre ağrı çekiyorsa kronik migren tanısı konulur.

Kronik günlük baş ağrıları; kısa ya da uzun süreli olarak iki gruba ayrılır.

Kronik Baş Ağrısına Neden Olan Faktörler

Kişilerde sık sık baş ağrılarının görülmesi birçok nedene bağlıdır. Bu nedenlerden bazıları;

Cinsiyet

Yüksek kaygı düzeyi

Depresyon

Uyku düzensizlikleri

Şişmanlık

Çok fazla kafein tüketimi

Yüksek miktarda ağrı kesici kullanımı, kronik baş ağrılarına yol açan nedenlerdir.

Başı Ağrıyan Hasta Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?

Ağrı sürekli ve artan şiddette ise;

İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,

Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,

Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak, cinsel ilişki) ortaya çıkmış ve şiddetini arttırmış ise, mutlaka bir uzman doktora başvurmalıdır. Aksi takdirde ciddi problemlere yol açılabilir.

Kronik Baş Ağrısı Tedavisi

Klasik tedavide ilaç kullanımı tamamen yasaklanarak nazı epilepsi ilaçları önerilmektedir. Zor olsa da kısmi faydalanılan bir tedavi yöntemidir. İntegratif tıp ya da alternatif tıp yöntemlerini  akupunktur, nöral terapiler de kronik baş ağrısı tedavilerinde kullanılan yöntemler arasındadır. Tedavide nöral terapi benzeri otonom sinir sistemini düzenleyen işlemler kullanır. Böylece sürekli alınan ilaçların oluşturduğu olumsuz etkiler de yok edilir. Sürekli baş ağrısı çekenlerde diş sıkma gibi diş-çene kompleksine bağlı problemler de çoğunlukla vardır. Bu alanla ilgili yapılacak profesyonel çalışmanın da katkısıyla baş ağrıları ve ilaçlar tamamen hayatınızdan çıkabilir.

Başa dön tuşu