Kısırlığa Neden Olan Doğumsal Faktörler Nelerdir?
Kısırlık çiftleri psikolojik olarak oldukça yoran bir problemdir. Günümüzde genç çiftlerin bir çoğu bebek sahibi olmak istemekte ancak bu istekleri çeşitli nedenler ile gerçekleşmemektedir. Bir çifte kısırlık teşhisi konulabilmesi için çiftin 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde bebek sahibi olmayı denemeleri ve olumlu sonuç alamamaları gerekmektedir.
Kısırlık nedeni olarak hem kadın hem de erkek kaynaklı birçok faktör sıralanabilmektedir.
Kısırlık problemi ile doktora başvuran çiftler öncelikle ayrıntılı bir şekilde muayene edilerek kısırlığa neden olan faktörler tespit edilir. Kısırlık nedenleri tespit edildikten sonra öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kısırlıkta Doğumsal Nedenler
Kısırlığa neden olan doğumsal faktörler ise kadında ve erkekte farklı şekilde gelişebilmektedir. Kadınlarda kısırlığa neden olan doğumsal faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Tüplerin kapalı olması
- Rahim içerisinde perde bulunması (uterus septum)
- Çift rahim (uterus didelfis)
- Müller kanalı agenezisi
- Ters rahim
- Yumurtalıkların oluşmaması
- Vajinanın oluşmaması
- Kromozomal olarak normal genetik yapıya sahip olmamak
- Kadın cinsel organlarını da kapsayan bazı doğumsal sendromlar
Kadın üreme organlarındaki doğumsal anomaliler gebeliğin oluşmasını engelleyebileceği gibi aynı zamanda gebelik oluştuktan sonra gelişememesine de neden olan problemlerdir.
Erkeklerde kısırlığa neden olan faktörler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Hipospadias
- İnmemiş testis
- Kasık fıtığı
Erkeklerde görülen doğumsal anomalilerin kısırlığa neden olma risklerine karşın bebeklik dönemlerinde tedavi edilmeleri gerekmektedir. Gerek rutin doktor kontrollerinde gerekse bez değiştirme sırasında fark edilen anatomik problemler 2 yaşından önce mutlaka cerrahi yöntemler ile tedavi edilmelidir.
Gebeliğin oluşması ve gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için birçok kombinasyonun bir arada sağlıklı bir şekilde var olması gerekmektedir. Gerek anne adayındaki doğumsal anomalilerin gerekse baba adayındaki doğumsal anomalilerin gebelik planlaması sürecinde teşhis edilerek tedavi edilmeleri gerekmektedir. Aksi halde kısırlık problemi oluşabileceği gibi aynı zamanda tekrarlayan bebek kayıpları ve erken doğum riskleri ortaya çıkabilmektedir. Hem anne adayının sağlığını hem de bebeğin sağlığını korumak için gebelik planlaması sürecinde tüm risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir