Psikolog

Kedi ve Köpek Fobisi ve Tedavisi

Fobi bir nesneye, canlıya karşı duyulan korkunun, bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemesi durumudur. Fobi, korkudan daha şiddetli bir durumdur ve kişinin yaşam kalitesini sekteye uğratabilir.

Kedi fobisi diğer fobilerden daha yaygın bir fobi türüdür. Bu tarz fobilerde daha önceki dönemlerde bu canlılar tarafından ısırılma, çizilme gibi durumlar olmuş ise korku ve kaçınma durumları sergilenebilir. Bu korku bireyin sadece korkulan canlıyla karşılaştığında değil, onu düşündüğü zamanda kaygısı tetiklenebilir. Kedi ve köpekle karşılaştığında yaşadığı korku, panik ve huzursuzluk hali kendini belli eder.

Kedi ve Köpek Fobisinin Nedenleri

Hayvan fobilerinde neden olan etkenlerden biri çocukluk döneminde bu canlılardan biriyle olumsuz bir olay yaşaması durumudur. Genetik yatkınlıkta kedi ve köpek fobisinin nedenlerinden biridir. Ebeveynlerden birinin bu canlılara karşı aşırı korku ve kaygı yaşaması öğrenilmiş bir korku durumu olabilmektedir. Dinamik bakış açısına göre ise kedi korkusu anne ile olan çatışmanın sonucu olduğunu ifade eder. Korkulan kedi değil otorite olduğu varsayılır.

Kedi ve Köpek Fobisi Belirtileri

Diğer fobilerde oluşan ortak belirtiler kedi ve köpek fobilerinde de görülür. O canlılardan biriyle karşılaştığında dona kalma, kalp atışlarının hızlanması, terleme, titreme, kaçınma davranışları gibi belirtiler görülür.

Bu fobiye sahip bireylerin sosyal yaşamlarını da etkileyebilecek düzeye gelmektedir. Örneğin dışarıda kedi veya köpek görme ihtimalinden dolayı yemek yemekten kaçınma, dışarıya çıkmakta zorluk, kedi ve köpek besleyen arkadaşlarının evine gitmeme gibi sosyal yaşantının akışını bozabilecek durumlarla da karşılaşabiliyorlar.

Kedi ve Köpek Fobisi Tedavisi

Fobi tedavilerinde bilişsel davranışçı terapi yöntemi etkilidir. Burada bireyin bilişsel düşünceleri ve davranışları ele alınır. Konuyla ilgili gerekli psikoeğitim uzman tarafından verildikten sonra aşamalı olarak kişinin kaçındığı durumlar üzerine yoğunlaşılır. Seans içi ve dışı ödevler verilir. Seans süresi danışandan danışana farklılık gözetir.

Başa dön tuşu