Kanal Tedavisi
Çürüğün aşırı boyutlara ulaştığı ve dişin dolgu tedavisi ile kurtarılamayacağı durumlarda başvurulan tedavi yöntemidir. Diş çürüğü mine ve dentin tabakasını aşmış dişin canlı dokusu sinirine (pulpa dokusu) ulaşmıştır. Bu durumda canlı doku zarar gördüğü için aşırı ağrı olur. Bu ağrının dinmesi için dişin canlı dokusunun yani sinirinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kanal tedavisi dişin sinirinde iltihaplanma meydana geldiğinde oradaki iltihabı temizlemek ve dişi çekim tedavisinden kurtarmaya yarayan tedavidir.
Mine içerisindeki çürükler aeretör ile temizlendikten sonra pulpa odasına ulaşılır, buradan da kök kanalına ulaşılarak kanal içi sinirler; eğelerle temizlenir ve sonrasında kanallar içindeki sinirler ve iltihabi dokular çeşitli ajanlar ile yıkanır. Bu yıkama işlemi ile pulpa odası, kanal içindeki ve kök ucundaki ağrı yapan faktörler ortamda uzaklaştırılır ve bu alanlar temizlenir.
Kanal tedavisinin süresine ağrının şiddetine göre karar verilir. Genellikle 3 seans şeklinde yapılır. Bazı elzem durumlarda tek seans ya da 2 seansla tedavi yapılabilir.
Kanal tedavisinin ilk seansında genellikle dişte çürük temizlenir, kanal içleri temizlenip irrigasyon ajanları ile yıkanır. Daha sonra çeşitli ilaçlarla kanal içleri doldurulur ve üzeri geçici dolgu ile kapatılır. Diş bu şekilde hekimin kararına göre bir süre beklenir, bu süreç içerisinde dişte ağrı olması normaldir. Hastaya hekimin kararına göre antibiyotik, ağrı kesici vb. ilaçlar önerilir. Daha sonraki seansta geçici dolgu sökülür ve içerisine konulan ilaç temizlenir. Kanal içleri irrigasyon ajanlarıyla tekrardan yıkanır eğelerle kanal içlerinde kalan pulpa ve iltihaplar boşaltılır ve ilaçlarla ve geçici dolgu ile birkaç gün daha bekletilir. 3. Seans da hastanın da o dişi ile ilgili şikayeti geçtiyse kanal içleri tekrardan yıkanır ve artık doluma hazırlanır. Dolumda çeşitli kanal dolum malzemeleri kullanılır. Daha sonrasında kompozit ile daimi dolgusu yapılır. Artık o diş canlı değildir ve ağrı yapmaz.