Diyetisyen

Kahve Tüketimi

Türk kahvesi, filtre, espresso, latte ve daha birçok çeşidi olan kahveyi sevmemek mümkün değil. Peki bu kadar sevilen kahveyi gün içerisinde nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz. “Bireysel farklılıklar kahve tüketimini ne denli etkiler?” ve “ Kimler kahve tüketmemelidir? “ bu soruları cevaplandıralım.

JAMA, (The Journal of the American Medical Association) tarafından yapılan araştırmaya göre 8 fincan kahve içseniz bile tüm ölüm risklerini azalttığına dair veriler var. Tabi burada direk çekirdekten demleme kahveden bahsediliyor. Şurup, krema, şeker ve hazır paketli kahveler bu konunun dışında. Bu saydıklarım hem kalori hem de trans yağ alımını arttırmasından dolayı sağlığınızı olumsuz etkiler. Benden söylemesi 🙂
-Yetişkin bir birey günde 3-4 fincan kahve ile 300-400 mg kafein alabilir. Hamile ve adölesan çocuklar içinse maksimum 2 fincan güvenli tüketim miktarıdır.
-İçerisindeki kafein uyanıklık ve konsantrasyonu arttırmasının yanı sıra Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
-Magnezyum içeriği ile insülin duyarlılığını arttırabilmektedir ve böylelikle diyabet gelişme riskini azaltmaktadır.
-Potasyum yoğun bulunduğundan diyarede su kaybının yerine getirilmesinde yardımcı olur.
-Antioksidan ve antiinflamatuar etkileri vardır.
-Kas ve sinir ,mide salgısını uyarıcı ve arttırıcı etki yapar. Bu durumda da metabolik hızda artış, yağ yakımında artış görülür. (yağ çöz muamelesi yapmayınız)

Fazla tüketildiğinde ise kişide asabiyet , gerginlik ve uyku düzensizliği yapabilir.
Vitamin mineral emilimini azalttığı için yemekten hemen sonra tüketilmemelidir.
Diüretik etkisi olduğundan dolayı su tüketimi artırılmalıdır ki sıvı kaybı oluşmasın.
Kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Kadınlarda yumurtalama döngüsü üzerinde etkisi olduğundan fazla tüketimi doğurganlığı azaltabilir.
Böbreklerden kalsiyum atımını arttırdığı için kemik kaybına yol açabilir. O nedenle fazla tüketen bireylerin süt grubu besinleri arttırması önerilir.
.
O zaman herkese benden kahve (duruma göre kafeinsiz de olabilir çünkü neden olmasın) 🙂

Başa dön tuşu