Kadın Sünneti: Kadınların Genital Sakatlanması
Kadın sünneti ya da kadın genital mutilasyonu (KGM) tıbbi olmayan nedenlerle kadın üreme organlarının kısmen ya da tamamen çıkarılmasıdır. Ritüel olarak yapılan bu uygulama Afrika, Asya ve Orta Doğu’da bazı ülkelerde ya da ülke içindeki bazı topluluklarda görülür. Ulusal istatistiklerin var olduğu ülkelerde kız çocuklarının çoğunun beş yaşına kadar bu uygulamadan geçirildiği görülmektedir. Uygulama tipleri ülkeye ya da etnik gruba göre farklılık gösterir. Uygulamalar prepisyum ve klitoris glansın çıkarılması; iç dudakların çıkarılması; iç ve dış dudakların çıkarılması ve vulvanın kapatılması gibi çeşitlidir. İnfibulasyon adı verilen bu son uygulamada idrar ve âdet akıntısının çıkması için küçük bir delik bırakılır ve vajina cinsel ilişki ile doğum için açılır.
Uygulamanın sağlık açısından bilinen hiçbir yararı olmamasına rağmen ; tekrarlayan enfeksiyonlar, idrara çıkmada ve âdet akıntısında zorluk, kronik ağrı, kist oluşumu, hâmile kalamama, çocuk doğumu sırasında karşılaşılan komplikasyonlar ve ölüme sebebiyet veren kanamalar gibi ciddi sorunlara sebebiyet verir. Kadınlar ve kız çocukları üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak derin etkiler bırakır.
1970’li yıllardan beri uluslararası çabalara rağmen bu yasalar tam anlamıyla uygulanamamaktadır.
En yüksek oranda uygulandığı Somali, Cibuti, Eritre gibi ülkeler Tip I ve II türü kesimin yaygın olduğu yerlerdir.
Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü (6 Şubat) kadın sünnetinin zararlarına dikkat çekmek için kabul edilmiş bir farkındalık günüdür.
Kadın genital alanda sonradan edinilmiş anomalilerin, şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesine ve vücut imajının düzeltilmesine yönelik çeşitli operasyonlar yapılmaktadır .
Bu operasyonlardan başlıcaları;
Perinoplasti
Puboplasti
Hudoplasti Ve Frenuloplasti
Vulvoplasti
Genital Dudak Estetiği
PERİNEOPLASTİ:
Çoğunlukla vajinal doğum sonrası oluşan dikiş izleri ve genital alandaki kozmetik deformiteler , doğum yapmamış kadınlarda perineal alandaki geleneksel, tıbbi olarak uygunsuz bir şekilde oluşturulan mutilasyon ( sakatlanma) veya kadın sünnetine bağlı oluşan anatomik ve fonksiyonel defektlerin düzeltilmesi veya yaşlılığa bağlı genital alanda meydana gelen perineal katlantılar, kırışıklıklar, cilt fazlalıkları gibi deformitelerin düzeltilmesi, daha hoş bir görünüm kazandıılmasına ve ayrıca rekonstrüksiyon ile kaybedilmiş fonksiyonların geri kazandırılmasına yönelik yapılan perineal estetik operasyonlara perineoplasti denir.
Ayrıca epizyo skarının ( nedbe dokusu) çıkartılarak düzeltilmesi operasyonuna epizyo skarektomi operasyonu adı verilmektedir.
Perineoplasti operasyonları izole yapılabileceği gibi vajinoplasti, labioplasti, kliteroplasti operasyonları ile eş zamanlı olarak da yapılabilmektedir.
Bu operasyonlardan beklediğimiz sadece kozmetik amaçlı düzeltme olmamakla birlikte hastaların aynı zamanda işlevsel olarak ta ( cinsel, ağrı, acı vs. ) fonksiyonlarını geri kazandırmaktır.
OPERASYON İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER:
*Perinoplasti genellikle yatış gerektirmeyen bir prosedürdür. Hasta aynı gün eve dönebilir
*Bu operasyonlar işlemin tipine göre yaklaşık 30-45 dk arasında olup, işlem yapılan hastalar 3 gün sonra işlerinin başına dönebilirler.
**genelde 1,5 ay cinsel perhiz önerilir.
***Perinoplasti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir.
*Perineoplasti sonrası minimal ölçüde ağrı oluşabilir, bu problem için ağrı kesici kullanılabilir
*. Operasyon sonrası süreçte kabızlık sorunu yaşanmaması adına beslenmeye dikkat edilmeli ve su tüketimi ihmal edilmemelidir.