Hızlı Kilo Verme
‘Nasıl hızlı kilo verebilirim?’ ‘hızlı kilo verme yöntemleri’ ‘hızlı kilo verdiren tarifler’.. konu kilo verme olunca arama motorlarını belki de en çok meşgul eden başlıklar! Fazla kilolarından şikayetçi çoğu birey hızlıca kilo vermek ve istediği fit vücuda ulaşmak için sağlıklı veya sağlıksız çoğu yöntemi deniyor.
Peki siz bu yöntemlerle ilgili neler biliyorsunuz? Hangileri sağlıklı? Hangi hızda kilo vermeliyiz? Dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
Hızlı kilo verme ile ilgili tüm merak edilenler uzman gözüyle bu yazıda!
Nasıl Hızlı Kilo Verilir?
Kilo vermek temelde çok basit bir mantığa dayanır. Günlük almamız gereken ve harcadığımız kalori miktarından daha az kalori alırsak ‘kalori açığı’ dediğimiz durum oluşur ve kilo kaybı gerçekleşir. Bu kalori açığı denen durumu oluşturmanın pek çok yolu vardır. Bazılarımız bunun için kendilerini saatlerce aç bırakır, bazılarımız besin öğelerinden fakir çok düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle beslenir. Hızlı kilo verme vaat eden çoğu diyet programı ve endüstriyel ürünler de bunun temeline dayanır.
Hızlı Kilo Vermek Sağlıklı mı?
Kilo verme amacı olan bir bireyin dikkat etmesi gereken nokta; kilo verme hızı değil, verilen kilonun ne kadar sağlıklı ve kalıcı olduğu olmalıdır.
Hızlı kilo verme uğruna kendimizi aç bırakmak ve öğünleri shake gibi ürünlerle geçiştirmek; bizlere ilk etapta hızlıca kilo verdirse de verilen kilo kesinlikle sağlıklı olmaz. Çünkü hızlı kilo vermek için fazla kalori açığı oluşturulan programlar; lif,vitamin,mineral gibi besin öğelerini yeterli miktarda içermez ve vücudumuzun işleyişi için ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ dengesini sağlayamazlar.
Sağlıklı kilo vermenin en önemli noktalarından biri; yağ ve kas dengesinin korunmasıdır. Hızlı kilo vermek için yapılan şok diyetler yağ oranını düşürmekten ziyade ciddi oranda kas kaybına sebep olur. Bu da bireyin kilo verse bile sağlıklı vücut bileşiminde olmaması demektir.
Bunlara ek olarak; hızlı kilo vermek için yapılan uygulamalar insan sağlığını şu yönlerden tehdit eder:
-
Uzun süreli açlıklar ve yetersiz kalori alımı, metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte sindirim fonksiyonları doğru çalışmamaya başlar ve zamanla vücut işleyişi bozulur.
-
Yetersiz lif alımının sonucu olarak bağırsak sağlığımız bozulmaya başlar ve başta kabızlık olmak üzere pek çok rahatsızlık meydana gelir.
-
Yetersiz vitamin ve mineral alımı, bağışıklığımızın güçlü olmasındaki en önemli engellerden biridir. Zayıf bir bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklarla savaşamaması demektir.
-
Vücut yeterli enerjiyi alamadığı için; ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak adına karaciğeri kullanır ve karaciğeri yorduğu için bununla ilgili hastalıkların oluşma riskini arttırır. Organlar geri dönüşümsüz olarak hasar görebilir.
-
Uygulanan şok diyetler sonucunda ani kalp krizleri, halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, aniden fenalaşma gibi durumlar oluşabilir.
Sağlığımızı olumsuz etkileyen fiziksel problemlerin yanı sıra fazla kısıtlanma yaşanılan diyetler ve programlar duygusal olarak da olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Sürekli açlık halinin ve besinsel olarak tatmin olmama durumunun depresyon gibi ruhsal bozukluklara yol açtığı birçok çalışmayla kanıtlanmıştır.
Uzmanlar tarafından önerilen kilo verme hızı nedir?
Sağlıklı ve yeterli bir diyet programı uygulayarak önerilen kilo değişimi ayda 4-6 kilodur. Buna göre haftada 1-1,5 kilo kaybı normaldir. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) haftalık kilo verme miktarının 0.5-1 kilogram olması gerektiğini belirtir. Genellikle ilk haftada su kaybı ile beraber daha yüksek kilo kaybı görülür fakat ilerleyen zamanlarda belirtilen aralıklara dönmesi gerekir.
Bu değerler kişinin yaşına,cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, diyetine uyumuna ve daha birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu kilo kaybı değerlerinin üzerine çok fazla çıkıldığında; kas kaybetme ihtimaliniz artar, diyetinizin verimi azalır ve vücudunuzun kontrolünü sağlayan tüm sistemleriniz risk altına girer. Olası olumsuzluklarla karşılaşmamak adına; bu hızdaki kilo kaybını destekleyecek beslenme programlarını uygulamanız önerilir.
Sağlıklı Hızda Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler
-
Öncelikle kendinize gerçekçi hedefler belirleyin ve aşamalı ilerlemeye, motivasyonunuzu kaybetmeden bu hedeflere ulaşmaya çalışın.
-
Sağlıklı kilo kaybı ve yağ yakımı için mucizevi bir besin yok fakat en etkili yol; yeterli su içmek! Kilo vermenizi destekleyecek en temel besin olan suyu günlük en az ”kilonuz x 30 ml” olacak şekilde tüketin.
-
Yeterli protein alımı, doygunluğu sağlayacağından ve kas yapımını hızlandıracağından dolayı kilo vermede etkilidir. En iyi kaynakları; yumurta, kırmızı ve beyaz et, balık, süt ürünleri, baklagiller’dir.
-
Yeterli miktarlarda yağ tüketin ve sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edin. Tereyağı, margarin gibi doymuş yağlar yerine zeytinyağı, badem,ceviz gibi doymamış yağları tüketmeye çalışın.
-
Karbonhidrat tercihlerinizi kompleks karbonhidratlardan yana kullanın. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir. Aynı zamanda yulaf, lif içeriği ve doyuruculuğu ile etkili bir besin olduğundan diyet listelerinde yer almalıdır.
-
Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Bu besinlerden alacağınız lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar kilo vermenizi ve sağlığınızı iyileştirmenizi destekleyecektir.
-
Bitki çaylarından destek alın: Yeşil çay, beyaz çay, kiraz sapı çayı, mate, mısır püskülü gibi bitki çayları hem ödemle savaşmaya hem yağ yakımına yardımcı olacaktır.
-
Rafine şekeri, işlenmiş paketli gıdaları, asitli içecekleri, hamur işlerini hayatınızdan çıkartın.
-
Doğru pişirme yöntemlerini seçin: Kızartmalar, kavurmalar yerine haşlama, ızgara, fırın, buğulama, yağsız tava gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.
-
Beslenmenizde çeşitlilik sağlayın. Hep aynı rutinde ilerlediğinizde kilo verme hızınız azalır. Bu sebeple metabolizmanızı şaşırtmak adına öğün saatlerinde küçük oynamalar, farklı bitki çayları denemek, öğün içeriklerini değiştirmek, farklı şiddette egzersizler yapmak kilo vermenizi ve diyetinizin verimini destekleyecektir.
-
Açlığınızı hissedin ve porsiyonlarınızı yeterli olacak kadar ayarlayın. Duygusal yemeden kaçının.
-
Fiziksel olarak aktif olun. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte haftada en az 2-3 gün yapacağınız egzersizler kilo vermenize yardımcı olur. Daha fazla hareket etmek adına asansör yerine merdiven kullanın, gidebileceğiniz yerlere araba yerine yürüyerek gidin, evde örnek videolar eşliğinde spor yapmaya çalışın.
-
Her gün tartılmayın. Haftada bir kere, aynı kıyafetlerle, 12 saat açlık halinde, tuvalet sonrası tartılmak en doğru sonucu verecektir. Her gün tartılmak, istenilen kilo düşüşünü yansıtmayacağı için motivasyon kaybına sebep olabilir.
-
Besin günlüğü tutmaya çalışın. Gün içerisinde yediklerinizi kontrol edebilmek ve yapılan yanlışları fark etmek adına etkili olabilir.
Sağlıklı ve doğru şekilde kilo vermek için; bu yazıda önerilen kilo kayıpları sağlanmalı ve sağlıklı beslenme hayatımıza adapte edilmelidir. Benim bu konudaki önerim; bir beslenme uzmanı eşliğinde diyetinizin planlanması ve kilo takibinizin yapılmasıdır. Unutmayın ki; her birey kendine özgüdür ve beslenme düzenimiz bizlerin yaşam standartlarına, beslenme alışkanlıklarımıza, günlük rutinimize uyum sağlamalıdır. Daha hızlı sonuçlar için bilimsellikten uzak ve içeriği belli olmayan firmalara, ürünlere, şok diyet listelerine itibar etmemek sağlığımızı korumak adına hayati önem taşımaktadır.
Umarım bu blog yazısı hızlı kilo verme konusuyla ilgili aydınlatıcı olmuştur. Daha fazlası için takipte kalmaya devam edin!
Sağlıklı günler dilerim.