Haşimoto Tiroidi İle İlgili 5 Gerçek
Her zaman yorgunsunuz. Kilo aldınız. Soğuğa dayanıklılığınız azaldı. Ve her zamankinden biraz daha halsiz görünüyorsunuz.
Yaptırdığınız kan testi, tiroidinizin yetersiz kaldığını mı gösteriyor? Peki bu Hashimoto’dan kaynaklı bir tiroid sorunu olabilir mi?
Hashimoto, bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırmasıyla ortaya çıkan bir durumdur, en sık 40 ve 60 yaşları arasında teşhis edilir.
Çocukları da etkileyen Hashimoto’da aile öyküsü de büyük bir rol oynar.
Hashimoto korkutucu bir rahatsızlıktır.
Hashimoto’nun yol açtığı tiroidit rahatsızlığı hakkında okuduğunuz çoğu bilginin, söz konusu rahatsızlığı korkutucu bir hastalık olarak tasvir ettiğini göreceksiniz.
Gerçekte, bu oldukça iyi huylu, tedavi edilebilir bir durum. Detaylı bir tiroid tedavisi almak hastalığı önemli ölçüde iyileştirecektir.
Papyon şeklindeki tiroid bezi, boğazınızın dibinde, T4 (tiroksin) adlı bir hormon salgılar. Vücudunuz, metabolizmanızı korumak ve vücut ısınızı düzenlemek için T4’ü T3’e (triodothyroinine) dönüştürür. Bazen, ilk olarak Hashimoto teşhisi konduğunda, hala tiroid hormonu üretebilirsiniz. Böyle durumlarda hastalığın seyrini dikkatli izlemelisiniz. Çünkü hastalık tiroid ilaçlarının emilimini gerçekleştiremeyebilir.
Hashimoto çoğu zaman teşhis edilmez.
Aslında hastaların büyük bir bölümünde bir şikayet görülmez. Çoğunlukla tarama amaçlı yapılan hormon tetkiklerinde hipotiroidi belirlenmesiyle kuşku duyulup araştırılır ve tanı koyulur. Ancak eğer hastalarda hipotiroidi gelişimi olursa belirtiler görülebilir.
Özellikle halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, kilo alma, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçlarda matlaşma, üşüme, kabızlık, adetlerde düzensizlik, kısırlık, depresyon, algı bozukluğu, seste değişiklik hipotiroidin belirtileri arasındadır. Muayenede kuru cilt, nabızda azalma, ses kalınlaşması, reflekslerde yavaşlama, bazı hastalarda tiroid bezinde büyüme ve ödem en belirgin bulgular arasındadır.
Tiroid antikorları için kan testine ihtiyaç vardır. TSH (tiroid stimüle edici hormon) seviyeleriniz normal olsa bile tiroid takviyesi almanız gerekebilir.
Tiroidiniz her zaman yorgunluk ve kilo alımından sorumlu değildir.
Hashimoto’ya yakalanan birçok hasta kilo alma, halsizlik ve zihinsel yorgunluk şikayetinde bulunur. Ancak tiroidin metabolizmanızla ilişkisi karmaşıktır. Diğer hormonlar ve proteinler de devreye girer.
Hashimoto’lar genellikle kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. Bununla birlikte, Hashimoto’nun tiroiditi, genellikle otoimmün hipertiroidizmde (Graves hastalığı) görülen kilo kaybından daha az dramatiktir.
Tiroid hormon seviyeniz optimize edildikten sonra hala yorgunsanız, bir endokrin uzmanının sizi muayene etmesi yerinde olacaktır.
Meyve suyu içseniz bile, tiroid takviyesi emilimini engelleyebilirsiniz. Takviye alacaksanız mutlaka sadece suyla almanızı öneririz. Bu takviyeler hamilelik sırasında da alınabilir.
Diyetinizi değiştirmeniz gerekmez.
Şeker sık sık yorgunluğa katkıda bulunabileceğinden rafine şekerden kaçınmak faydalı olacaktır.
Çölyak hastalığınız varsa veya bunlardan şüpheleniliyorsa, glutenden kaçınmanız gerekir.
Ancak, her iki beslenme de, sebzelerden veya soyadan uzak durmanıza gerek kalmaz. Ölçülü olarak yenilebilirler.
Doktorlar selenyumunuzu artırmak için takviyeler almanızı önerebilir. Brezilya Cevizi bu açıdan en güçlü selenyum kaynağıdır.
İyot takviyesi tavsiye edilmez.
Bir doktor tarafından tedavi edilip takip edildiğiniz ve kan düzeylerinizi kontrol ettirdiğiniz sürece, diyetinizi değiştirmek için hiçbir neden yoktur.