Genel Cerrah

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik by pass ameliyatı obezite cerrahisi uygulamalarında başvurulan ve hastaya kilo verdirmeyi hedefleyen bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatta önce midenin üst kısmında küçük bir cep (poş) oluşturulur, daha sonra ince barsakların başlangıçtaki 60-100 cm lik kısmı gıda geçişi açısından devre dışı bırakılarak bu seviyeden bu cebe bağlantı yapılır. Bu bağlantı noktasından da yaklaşık 100-150 cm aşağıya devre dışı bırakılan ince barsak ağzı safra sıvısı ve pankreas enzimlerinin akması için bağlantı yapılır (RNY Gastrik Bypass). Bazen de midede bir cep (poş) oluşturulduktan sonra yaklaşık 2 metre ileriden ince barsak tek bir bağlantı ile bu mide cebine bağlanabilir (Mini Gastrik Bypass).

Bypass cerrahileri hem kısıtlayıcı yani az yediren hem de malabsorbtif (emilimi azaltan) yani yenilen gıdalardan daha az faydalanmayı sağlayan tekniklerdir. Bu ameliyatlarda ince barsaklarda bir bölüm devre dışı kaldığından vitamin mineral eksiklikleri daha fazla görülmektedir. Ameliyat sonrasında uzun yıllar multivitamin, demir, B12 gibi takviyeler almaya gerek olabilir. Bununla birlikte obezitenin cerrahi tedavisinde bu durumlar olmasa da bypass cerrahileri uygulamakta bir sakınca yoktur.

Kaçaklar ve kanamalar bu ameliyatlarda da ortaya çıkan istenmeyen komplikasyonlardır. Bunun yanısıra devre dışı kalan ince barsakların uzunluğu iyi hesaplanmazsa ishal gibi kronik sorunlarla karşılaşmak da mümkündür.

Bypass ameliyatlarından sonra tekrar kilo alımının olmadığı şeklindeki inanış gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm bariatrik cerrahilerde hastalar ameliyatlarla birlikte yaşam tarzı değişikliğini gerçekleştiremezlerse geri kilo almak mümkündür. Bu sebeple hastaların ameliyat sonrası için yeterli bilgiye sahip olmaları, beslenme kurallarını öğrenmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları kalıcı kilo vermenin temelini oluşturmaktadır.

Başa dön tuşu