Fibromiyalji
Günümüzde sıklıkla duyduğunuz, belkide birçoğunuzun yaşadığı ağrılı ve hayat kalitenizi düşüren fibromiyalji nedir ve bu sorunun bir çözümü var mıdır?
Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Geçmeyen sırt ve boyun ağrılarının ve zaman zaman bacak ağrılarının altında yatan sebep fibromiyalji olabilir. Peki bu ağrıları mekanik ağrıdan ayıran nedir? Fibromiyaljiye yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder. Hastalarda sıklıkla uzun süren ve yer değiştiren ağrı, yorgunluk, uyku kalitesinde düşüş, karamsar ruh hali gözlenmektedir.
FİBROMİYALJİ KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR.
Toplumunda sık görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda erkeklere göre 8-10 kat daha sık rastlanır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle tetiklediği tahmin edilmektedir. Buradaki en büyük faktör kadınların kas ve hormonal yapısının erkeklere göre daha zayıf olmasıdır.
FİBROMİYALJİDE AYIRICI TANI NEDİR?
Fibromiyaljide tanı konulabilmesi için vücutta 18 tane hassas nokta bulunur. Bu 18 noktanın en az 12 sinin ağrılı olması gerekmektedir. Ve ağrının en az 3 ay devam ediyor olması lazımdır. Bazı temel ağrılı noktalar;
Başın arkası
Omuz üstleri
Üst göğüs
Kalçalar
Bel kalça geçiş noktası
Dirsek dış yüzü
FİBROMİYALJİDEN KORUNMA VE SEPTOMLARI AZALTMA YOLLARI
-Düzenli Egzersiz
-Sağlıklı Beslenme
-Psikolojik Yardım Alma
-Masaj
-Uyku Düzeni
-Stresle Baş Etme Yollarını Öğrenme
-Yoga
-Meditasyon