Diyetisyen

Evde Diyet, Restaurantta Niyet

Öğle saatlerinde iş arkadaşlarımızla, seyahat dönüşünde hava alanında, özel günlerde ailemizle, özlediğimiz dostlarımızla çeşitli zamanlarda çeşitli mekânlarda yemek yiyoruz. Kendi evimizde hazırladığımız yemekler gibi sağlıklı seçenekleri dışarıda bulamayabiliyoruz ya da belki bulmak istemiyoruz. İşte en önemli nokta burası, eğer sağlıklı seçenekler bulamıyorsak ama niyetimiz iyiyse bulduğumuz seçenekleri sağlıklı hale getirebiliriz.

  • Menüde sağlıklı, kalorisi, yağı daha az; kolesterol ve sodyum miktarı daha düşük yemekler varsa kesinlikle tercihinizi bunlardan yana kullanıyorsunuz. Bu seçenekleri de bulabileceğiniz doğru yeri seçmek ise tecrübelerinize kalmış.

  • Menüde içeriğe yer verilmemişse, garsonu yemek içeriklerini anlatması konusunda uyarmalısınız. Ayrıca yemeğe eklenmesini ve çıkarılmasını istediğiniz seçenekler olursa isteğinizi ısrarla belirtirseniz, pek çok restoran imkân sağlayacaktır. Örneğin; salatanızın sosunun eklenmemesini isteyin ve yanında nar ekşisi-yağ olarak getirilmesini rica edin.

  • Menüyü iyi okumalısınız. Menüdeki yiyeceklerin isimleri çıtır, kremalı,yağlı sosla hazırlanmış, cızır, kızarmış gibi ifadeler başlayıp yufka eşliğinde, hamur içinde gibi ifadelerle bitiyorsa bu o yiyeceklerin kat kat fazla kalori içerdiği anlamına gelmektedir. Uzak durun.

  • Yemeğinizi illa ki ana yemekler arasından seçmek zorunda değilsiniz, porsiyon küçültmek adına tercihinizi iştah açıcılardan yana kullanabilirsiniz. Ana yemekten sipariş verilmişse yemeğinizin yarısının servis edilmesini, kalan yarısının da paket yapılmasını rica edebilirsiniz.

  • Ara sıcak tercih edecekseniz, kızarmışlar yerine, haşlanmış, buharda, ızgara, fırınlanmış olanları tercih edin.

  • Yemeğinizin yağ ve kalori içeriğini düşürecek değişiklikler isteyin. Örneğin; makarnanızın sosuna krema yerine süt katılmasını rica edebilirsiniz.

  • Tabağınızın yarısı sebzelerden oluşsun. Et ve pilavın birlikte servis edildiği çok seçenek vardır fakat siz imkanlar dahilinde buna sebzelerinde dahil edilmesini isteyin. Yarısı sebzelerden oluşan tabağınızın ¼’ü et ¼ ü tam tahıl ürünlerini(esmer pirinç gibi) içerirse, sağlıklı bir tercih olur.

  • Yemeğiniz tamamen bitene kadar tatlı siparişi vermeyin. Belki de doymuşsunuz ve yiyecek durumda değilsiniz, bunu kontrol edin.

Kahvaltı için Sağlıklı Seçenekler;

Çok az yağ ve bol sebze ile hazırlanan sebzeli omletler veya menemenler,

Esmer veya beyaz yağsız krepler,

Yağ içeriği düşük olan peynirler ve bu peynirlerle hazırlanan yağsız peynirli ekmekler,

Sebze içeriği bol, hamur içeriği oldukça az olan mini pizzalar,

Yağı azaltılmış süt yoğurt

Kuru meyveler (incir, kayısı)

Sert kabuklular (ceviz, badem vb.)

Öğle ve Akşam Yemeği için Sağlıklı Seçenekler;

Et veya tavuk şiş, ızgara,fırın, güveç, haşlama

Izgara,cızbız,fırında veya şiş köfte

Izgara veya buğulama balık

Kreması olmayan çorbalar

Peynir, tavuklu, ton balıklı veya sade salatalar

Buharda hazırlanmış veya közlenmiş sebzeler

Az yağ ile hazırlanmış sulu ev yemekleri

Domates soslu veya sebzeli makarna

Esmer ekmekler

Sütlü tatlı veya Komposto, meyve ve donmuş yoğurt ile hazırlanmış parfe

Sade meyve-sebze suları

Ayran

Soda

Başa dön tuşu