Psikolog

Duygularınızı Sağlıklı ve Otantik Biçimde Yaşıyor Musunuz?

Eve kapanma sürecinde herkes kendini geliştirirken siz ne yaptınız? Bu sürecin herkese verilmiş bir “armağan” olduğunun düşünülmesi size nasıl hissettirdi? Sürekli mutlu İnstagram gönderileri atanlar, hayatı “mükemmel” olan insanlar size yetersiz hissettiriyor mu?

Genellikle her zaman olumluyu görmek, iyimser olmak iyi bir şey olarak kabul edilir. Birçoğumuzun idealinde düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek, herkese kibar davranmak, sürekli güler yüz göstermek vardır. Ve pek tabii bunu yapabilen insanlar vardır. Sosyal medyada sık sık görmekteyiz. Durum bu kadar iyi mi peki? Gerçekten bu kişilerin yüzde kaçı gerçekten mutlu?

Gaba (2021) yeni bir terim olan “toksik pozitivite”yi durum ne kadar kötü olursa olsun mutlu, iyimser ve kusursuz görünmeye odaklanmanın en doğrusu olduğuna olan inancı temsil etmektedir. Peki ya gerçekten olumsuz bir durumu reddedip olumluya odaklanılıyorsa? Bu ne kadar sağlıklı olurdu? Tehlikeyi ve olumsuzlukları görmek ne kadar sağlıklı ve gerçekçidir? Toksik pozitivist misiniz? Kendinizi değerlendirin, işte belirtiler;

  • Olumsuz duyguların inkâr edilmesi: Kötü duyguların bastırılıp yerini sahte iyimserliğin almasıyla kendini gösterir.

  • Doğal duyguların görmezden gelinmesi: Üzüntü, kaygı, öfke de mutluluk kadar doğaldır. Bu duyguları görmezden gelmek öz farkındalığı ve öz saygıyı düşürür.

  • Olumsuz duygulara karşılık suçluluk hissi: Duygular, durumlara verilen tepkilerdir. Bunlara sahip olmak suçluluk yaratmamalıdır. Suçluluk hissi duygulara verilen uyumsuz tepkilerden duyulabilir.

  • Başkalarının duygusal deneyimlerine saygı duymamak: İnsanlar kötü hissedebilir, bunları ne kadar kabulleniyorsunuz? Kendinizi sorgulayın. Arkadaşlarınız kendini kötü hissettiğinde onları iyimser ve olumlu olmaya zorluyor musunuz? Duygularını abarttığını söyleyerek onlara olumlu olmaları gerektiği telkininde bulunuyor musunuz?

  • Eğer bu ve bunun gibi durumların içine giriyorsanız toksik pozitivist olabilirsiniz. Olumsuz duygularınızı kucaklamayı öğrenin; öfkenizi, suçluluk duygularınızı, üzüntünüzü… Bu duyguları kabullenmekte zorlanıyorsanız bir profesyonelden yardım almayı düşünün.

Başa dön tuşu