Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklemi Hastalıkları
Bazen yemek yerken, esnerken, konuşurken çenemden ses geliyor bu normal mi ? Yoksa çenem mi çıktı?
Çene eklemi 3 parçadan oluşur; kafa kaidesi, alt çene kemiği ve iki kemik birbirine sürtmeden rahat çalışabilsin diye tıpta disk olarak halk arasında kıkırdak olarak bilinen yapıdan oluşur. Bu ses diskin konumunun değişmesinden olur. Bu ses çene çıkması değildir.
Diş gıcırdatma ve diş sıkma nedir ?
Diş sıkma ve gıcırdatma genelde uyurken gözlemlenen, gün içindeki bireyin stresinin tetiklediği dişlerin kenetlenerek sıkılması halidir. Anormal bir durumdur. Tedavi edilmezse dişlerin kırılmasına, diş eti çekilmesine ve eklem rahatsızlıklarına sebep olur.
Neden sadece gece diş sıkıyoruz ?
Bilinenin aksine gündüzde hasta diş sıkabilir. Kişi bunun farkına vararak önlemesi gerekmektedir.
Sabahları baş ve boyun ağrısı ile kalkıyorum normal mi ?
Baş ve boyun ağrısı bir çok farklı sebebe bağlı olsa da özellikle ağrının sabah olması bize diş sıkma hastalığını düşündürür.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavisi nedir ?
Hastadan alınan ölçülere göre kişinin bruksizm şiddetine göre özel kalınlıklarda gece plakları yapılmaktadır. Bunun yanında bazı fiziksel terapiler anlatılmakta, kaslarda spazm var ise medikasyon uygulanmaktadır. Gerektiğinde kaslardaki enflamasyonun çözülmesi için lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Çenemi fazla açamıyorum ve ağrım var çenem çıkmış olabilir mi?
Çeneyi açamamak ve ağrı olması bize çene çıkmasını değil, kapalı kilitlenme hastalığını tarif eder. Detaylı muayene edip ağzı açamama şikayeti kassal mı, eklemsel mi teşhis edip ona yönelik tedavi yapılmaktadır.
Çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri nelerdir?
Uzun süre tedavi edilmeyen diş sıkma diş gıcırdatma
Hastada tek taraflı çiğneme alışkanlığı
Eksik dişlerden dolayı tek taraflı çiğneme
Anormal alışkanlıklar (kalem ısırma,parmak emme gibi.)
Doğru yapılmamış protezler ve dolgular
Çenelerdeki ciddi ortodontik bozukluklar
Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde ne kullanılır ?
Çene eklemi tedavisinde okluzal splint yapılmaktadır. Hastaya uzun bir yapması gereken ve yapmaması gerekenler listesi verilmektedir.
Eklem hastalığım ne zaman iyileşir ve ne zaman kontrole gelmeliyim?
Genelde okluzal splint kullanılmaya başlandıktan bir – iki hafta sonra kontrole çağırılmakta, daha sonra 3. Ay çağırılmaktadır. Eklem hastalıklarında hastalığın şiddetine göre tamamen bir iyileşme görülmeyebiliyor. Burada hedeflenen hastanın günlük yaşantısına rahatsızlık duymadan geçiş yapmasıdır.