Depremzedelerin ilaç ihtiyacı için 10 ilde 26 sahra eczanesi kuruldu
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 11 ili etkiledi.
Evlerine giremeyen depremzedelerden hasta olanlar ilaçlarına erişemedi. Dışarıda ısınma sorunu yaşayanların bir kısmı hasta oldu ve ilaca gereksinim arttı.
Eczacılar ilaç temini için harekete geçti
Depremlerin ardından birlik bünyesindeki eczacılar da ilaç temini amacıyla bölgede geçici eczane hizmeti sunmak için harekete geçti.
10 ilde 26 sahra eczanesi
Türk Eczacıları Birliği depremzedelerin ilaca erişimi için 10 ilde 26 sahra eczanesi kurdu.
24 saat kesintisiz ve ücretsiz
Tır, konteyner ve sahra çadır eczaneleri eczacıların bağışladığı ilaç ve malzemelerle 24 saat kesintisiz ve ücretsiz hizmet vermeyi sürdürüyor.
“Gönüllü gelen eczacılar görev alıyor”
Bölgeye gönüllü gelen eczacıların görev aldığı eczanelerde, depremzedelerin ihtiyaç duyduğu ilaç ve tıbbi malzemelerin dağıtımı kolluk kuvvetlerinin gözetiminde yapılıyor.
Bu kapsamda, Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilciliği tarafından İskenderun Teknik Üniversitesi yerleşkesindeki iki prefabrik yapıya yerleştirilen ve raflara dizilerek ayrıştırılan ilaçlar, depremin üçüncü gününden bu yana ihtiyaç doğrultusunda depremzedelere veriliyor.
Hasta ve çocuk bezi gibi ürünler ücretsiz
Afetzedelerin ücretsiz ilaç alabildiği eczanelerde bebek maması, kişisel hijyen malzemesi, hasta ve çocuk bezi gibi ürünler de depremzedelere ücretsiz veriliyor.
“Hizmet önce ülkedeki eczacıların yaptığı bağışlarla başladı”
Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı İhsan Orkun Yılmaz, depremin ardından 54 eczacı odasının bir araya geldiğini, ülkedeki eczacıların yaptığı bağışlarla sahra eczanelerini kurmaya başladıklarını söyledi.
Şu anda deprem bölgelerinde 26 sahra eczanenin hizmet verdiğini belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi:
Eczacı meslektaşlarımızın bağışladığı tüm ilaç, medikal malzeme, sarf malzemesi, hasta ve çocuk bezi, mama, el kremi gibi aklınıza gelen her türlü ihtiyaç malzemesini sahra eczanelerimizden hastalarımıza, vatandaşlarımıza ücretsiz olarak vermeye başladık. Bu sahra eczanelerimizde diyabet, astım, koah, hipertansiyon, kolesterol gibi her türlü kronik hastalıklarla ilgili ilaçlar da mevcut.
“Koltuk değneği ve tekerlekli sandalye temin ediliyor”
Yılmaz, ilaçların yanı sıra ihtiyaç duyan afetzedelere koltuk değneği ve tekerlekli sandalye de temin ettiklerini belirtti.
Her odanın eczacılarından oluşan ekipler kendi bölgesinde üçer gün dönüşümlü kesintisiz hizmet veriyor.
Yılmaz, deprem bölgesinde ilaç sıkıntısı olmadığını, sahra eczanesinde ilk günlerde günlük yaklaşık 10 bin kişiye hizmet verildiğini, bugünlerde de günlük 3-4 bin civarında hastaya hizmet vermeye devam edildiğini dile getirdi.