Çocuklarımızla Etkili İletişim Kurabilmek
İletişim; duygu ve düşüncelerimizi anlatmak için kullandığımız bir eylemdir. Etkili iletişim ise hem sözel hem de beden dilimizi doğru kullanarak karşı tarafa vermek istediğimiz mesajı en net haliyle aktarabilmemizdir. İnsanlar içten ve samimi hissettikleri kişilerin yanında kendilerini rahat hissederler, çocuklar da öyle. O nedenle, çocuklarımızla etkili iletişim kurabilmemizin ilk adımı onlara doğal ve samimi davranabilmemizdir.
Çocuklarımızlailetişim kurarken onların bireysel özelliklerine ve gelişimsel düzeylerine dikkat etmemiz, dürüst ve içten olmaya özen göstermemiz, ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmamız kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca, her fırsatta ilgi ve şefkat göstermemiz, onlara sevgi sözcükleri ile hitap etmemiz, takdir edici yorumlarda bulunmamız, koşulsuz sevildiklerini hissettirmemiz onlarla kurduğumuz bağı kuvvetlendirecektir.
Etkili iletişim kurabilmenin diğer adımı çocuklarımızı aktif bir şekilde dinleyebilmemizdir. Çocuklar söylediklerinin duyulduğunu, fikirlerine ve düşüncelerine değer verildiğini hissetmek isterler. Bu nedenle onlarla iletişim kurarken kendilerini ifade etmeleri konusunda cesaretlendirmemiz, fikirlerini önemsediğimizi göstermemiz bize karşı daha açık ve net olmalarına yardımcı olacaktır.
Ayrıca, sınırlarımızı ihlal etmelerine müsaade etmeden, mümkün olduğunca anlayış ve sabır göstermeye çalışmamız kurallarla ilgili problem yaşamamalarına, öz disiplin becerilerini geliştirebilmelerine, sorumluluk sahibi bireyler olmalarına destek olacaktır.
Çocuklarımız arkadaşları ile problem yaşadıklarında onlara sakin kalmalarını önermemiz, kişileri yargılamadan olanları anlamaya yönelik tavsiyelerde bulunmamız, suçlayıcı davranmak yerine empati kurup çözüm üretmek konusunda onlara yol göstermemiz onların çatışma çözme becerilerini geliştirecektir. Bu durum da hem bizimle he de arkadaşları ile daha samimi ilişkiler kurmalarına fırsat verecektir. Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek onları daha iyi tanımamıza, güçlü ve güçsüz oldukları alanlarını daha iyi görebilmemize yardımcı olacaktır. Doğru aktiviteler ile desteklememiz onların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimleri kuvvetlendirecektir.
Ebeveyn Olarak Yaz Tatilinde Çocuklarımızla Neler Yapabiliriz?
Çocuklarımızın keyif alabilecekleri etkinlikler üretmeye çalışabiliriz. Birlikte yüzmeye gidebilir, sevdiği mekânlarda yemek yiyebilir, beraber yemek yapabilir, konsere gidebilir, tarihi yerleri ziyaret edebiliriz.
Sevdikleri arkadaşlarıyla buluşmalarına fırsat verebiliriz. Arkadaşlarıyla yapılacak buluşmalar, kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.
Onlara ve kendinize alan açabileceğiniz ortamlar yaratabiliriz. Motivasyon kaynağı olabilecek filmler izleyebiliriz. Tavla, yapboz, satranç gibi mekanik olmayan oyunlar oynayabiliriz.
Fiziksel egzersiz yapmaları için onları yönlendirebiliriz. Fiziksel faaliyetler stres kaynaklarını unutmayı sağlar. Düzenli spor yapmak çocuğunuza iyi gelecektir.
Ekran süresi konusunda yaz tatili başlamadan önce onlarla anlaşma yapabiliriz. Yaz tatilinde daha fazla ekranda, dijital dünyada vakit geçirmek isteyebilirler. Bu yüzden tatil başlamadan önce onlarla ortak kararlar almaya özen gösterebiliriz.
Çocuklarımızı düzenli kitap okumaya teşvik edebiliriz. Birlikte kitapçılara gidebilir, kütüphaneleri gezebilir, sevdiği kitapları seçmesine yardımcı olabilir, okuduğu kitapla ilgili konuşabiliriz.