ÇOCUKLARDA BOY KISALIĞI
Çocuklarda büyüme sorunları pek çok sağlık sorununun habercisi olabilmektedir. Bu sorunlar beslenme bozuklukları, süregen enfeksiyonlar, böbrek hastalığı, vb uzun süreli hastalıklar olabilecekleri gibi endokrin bozukluklar da olabilir.
Çocuğum normalden kısa boylu mu?
Hekiminiz çocuğunuzun boyunu ölçer, aynı yaş ve cinsteki diğer çocuklarla kıyaslama yaparak kısa olup olmadığını size söyler.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği birbirinden farklı kavramlardır !..
Hekiminiz çocuğunuzu başka nedenlerle muayene ederken boy ve kilo ölçümlerini de yapar. Bu yolla zaman içerisinde büyümesi gerektiği kadar büyüyüp büyümediğini de görür.
Sizin bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta: Çocuğunuzun giysileri ya da ayakkabılarının zaman içinde küçülüyor mu? Eğer bu küçülmeyi görmüyorsanız hekime başvurmanız yerinde olacaktır.
Çocuğum kısa boylu ise bu mutlaka bir tıbbi sorun anlamına gelir mi?
A) Kısa boylu çocukların bazılarında bir tıbbi sorun olabilir. Bu sorunlar şunlar olabilir:
Çok zayıf olmak
Uzun süreli bir hastalığı olmak (böbrek, kalp, sindirim sistemi, vb)
Büyüme hormonu eksikliği adı verilen bir durum
Doğuştan olan bazı durumlar
B) Normalde de bazı çocuklar kısa boylu olabilir. Bunun nedenleri şunlar olabilir:
Ana-babasından biri kısa boylu olduğu için
Normalden daha yavaş büyüyen çocuklar vardır. “Yapısal büyüme gecikmesi” denilen bu durumda çocuk yavaş büyüdüğünden ergenlikte görülen hızlı büyüme devresi daha geç olur, bu nedenle çocuklar yaşıtlarından daha kısa görünürler. Ama genellikle büyümelerinin sonlanması da daha geç olur, yani erişkin yaşa vardıklarında kısa boylu olmazlar.
* Bir çocuk kısa boylu olmadığı halde kendisinde büyüme geriliği olabilir, ya da normalde kısa boylu olan bir çocukta büyüme geriliği olmayabilir.