Cep Telefonu Kullanımı Tetik Parmak Hastalığının Habercisi
Teknoloji ilerledikçe cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi akıllı cihazlar hayatımızı daha da kolaylaştırıyor. Uyanınca telefona bakmak, saatlerce bilgisayar karşısında çalışmak, akşamları sosyal medyada vakit geçirmek derken günün en az 8 – 9 saatini teknolojik cihazlar ile birlikte geçiriyoruz.
CEP TELEFONLARI HASTA EDİYOR
Tüm gün elimizde olan bu cihazlar, hayatımızı kolaylaştırırken, sağlığımızın da etkilenmesine yol açar. Özellikle el, bilek ve dirsek bölgesinde oluşan ağrı ve rahatsızlıkların nedeni akıllı cihazların çok sık kullanılmasıdır. Çok sık kullanılan cep telefonu neticesinde el ağrıları, birinci parmak kökünde iltihaplar ve kist oluşumları gözleniyor. Öte yandan önceden örgü ören ya da çok sert bez sıkma işlemi yapan kişilerde görülen karpal tünel ve sinir sıkışması da giderek yaygınlaşarak daha genç kişilerde de görülmeye neden oluyor. Cep telefonları, parmakların aşırı kullanılması, tekrarlayıcı hareketler ve uygulanan aşırı güç ise parmakların kilitlenmesine neden olan tetik parmak hastalığının en büyük aktörlerindendir.
ÇOCUKLARA ZAMAN KISITLAMASI
Gençlerin sık kullanımına bağlı olarak boyun fıtığı ve kamburluk gibi hastalıkların görülme yaşı giderek düşüyor. Telefon ya da tablet kullanımı esnasında kafanın aşağıya doğru eğik durması, ağırlığın sürekli olarak baskı yapmasına neden olur. Bu durum kronik ağrıların ve hastalıkların daha sık görülmesine yol açar.
Özellikle genç nüfusu etkileyen bu hastalıklardan kaçınmak için, cep telefonu ve bilgisayar kullanımında kısıtlamaya gidilmesi gerekir. Anne ve babalar bu konuda daha dikkatli olmalı ve çocuklarına telefon kullanımı için saat sınırı koymalılardır.
AĞRIYLA BAŞLAR
Uzun süreli kullanıma bağlı oluşan hastalıklarda ilk belirti parmak, el, kol ve omuzda oluşan ağrı ve zonklamalardır. Kimi durumda el ve dirsek üzerinde hafif kızarıklıklar da oluşabilir. Laptop ya da sabit bilgisayar kullanan kişilerde ise ağrı daha çok dirsek bölgesinde meydana gelir. Bu ağrıya uyuşma, karıncalanma gibi şikayetler eşlik eder. Oluşan ağrılar dikkate alınmalı ve takip edilmelidir. Geçmeyen ağrıların olması halinde ortopedi uzmanına muayene olarak net tanı konulmalıdır.
NASIL ÖNLEM ALINIR?
El, dirsek ve omuz bölgesine aşırı yük bindirilmemeli
Günde üç saatten fazla cep telefonu kullanılmamalı
El, parmak ve kollar kısa molalar eşliğinde dinlendirilmeli.
Oluşan ağrı durumunda bölgeye soğuk uygulaması yapılmalı