Kalp ve Damar Cerrahisi

Atan Kalpte Bypass

Bypass ameliyatı iman tahtası sternum kemiği kesilerek yapılır. Bazen tek ya da iki damar bypass ameliyatları uygun koşullarda küçük kesiler ile yapılabilir. Aorta koroner bypass ameliyatı “çalışan/atan” veya “durdurulmuş” kalpte yapılır.

Klasik olarak Kalp Akciğer Makinesi kullanılarak kalp durdurulduktan sonra ameliyat yapılır. Kalp son derece nazik ve mucizevi bir organdır. Hastaların en çok merak ettikleri sorular; Kalp durdurulduktan sonra nasıl çalışır? Kalp çalışmazsa ne olur?

Kalp Akciğer makinesi ile kalp boşaltılır ve özel bir sıvı verilerek durdurulur. Bu dönemde kalp kan yoktur. Bu özel sıvı ve vücut ısısı düşürülerek kalbin enerji harcaması önlenir. Kalp tekrar kan ile dolduğunda kendiliğinden çalışır. Çok ender olarak çalışmaz ise kalp pili ile çalıştırılır. Ameliyat sırasında kalp yerinden çıkarılamaz. Bu yanlış bir inanıştır. Ameliyatları büyük çoğunluk bu teknik ile yapılır.

” Atan kalpte bypass” ya da diğer ismi ile ”çalışan Kalpte Bypass ”bazı özel durumlarda genelde daha yüksek riskli bireylerde uygulanır. Bir diğer ismi de kalp akciğer pompası kullanılmadığından off-pump’dır. Hastanın ameliyat sonrası bazı komplikasyonlardan korunması için tercih edilir. Hastalar daha kolay ve hızlı toparlarlar. Hastaların damar yapısının bu teknik için uygun olması gerekir. Kireçli ve damar sertliği yaygın olan damarlarda uygulanması uygun değildir.

Genelde klasik ameliyatta riski yüksek olan hastalar; Kronik böbrek Yetmezliği (diyaliz hastaları) ve/veya Akciğer sorunları olan (KOAH) hastaları Kalp Akciğer Makinasına sokmadan Atan Kalpte ameliyat yapılabilen hastalardır. Hastalara aynı şekilde kesi yapılır.

Kalp özel aletler ile belirli pozisyonlara getirilir bu sırada kalp hızı ve tansiyon kontrol altına alınır.Bu cihazlara satbilzer: sabitleyici adı verilir. Bunlar octopuss(ahtapot) ve satrfish adlı özel ekartörlerdir.

Başa dön tuşu