Astım nedir?
Astım havayollarının geri dönüşümlü daralmasıyla karakterize, kronik inflamatuar (iltihabi) bir hastalığıdır. Astımda değişken bir hava yolu darlığı vardır. Astım hışıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma hissi gibi semptomlarla karakterizedir.
Astım atağı nedir?
Astımlı hastalarda astım atağı denilen kötüleşme dönemleri vardır. Böyle durumlarda hava yolu darlığı çok artmıştır. Bazen ağır astım atakları ölümle sonuçlanabilir. Özellikle inhaler steroidlerin düzenli kullanılması astıma bağlı kötüleşmeleri ve ölümleri engelleyebilir. Kurtarıcı ilaç olarak bilinen salbutamolun (inhaler steroid olmadan) sık sık ve uzun süre kullanılması ağır ve fatal astım atakları için bir risk oluşturabilir.
Astım tanısı nasıl konulur?
Astım tanısında hastanın yakınmaları ve öyküsü çok önemlidir. Astıma benzer semptomları olan hastalıklar dışlandıktan sonra astıma özgü semptomları olan, detaylı öyküsü ve fizik muayenesi astımla uyumlu olan hastalarda (solunum fonksiyon test sonuçları da astımı destekliyorsa) astım tanısı konulabilir.
Astımın tedavisi var mıdır?
Astım kronik inflamatuvar bir hastalıktır ve halen bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Yani ilaçlarla ya da başka tedavi yöntemleriyle bir hastada astım hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz. Başlıca inhaler steroidler ve bronş genişletici ilaçlar ile astım kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Astımlı hastalar astım hastalığının semptomlarını başlatan faktörlerden kaçınmalıdırlar. Astım ilaçları semptomların ortaya çıkmasını önler ve semptom olursa semptomları giderir. Astım atakları olursa ataklar hızla tedavi edilmelidir. İlaç ve önlemlere rağmen hastalıkları tam olarak kontrol altına alınamayan hastaların durumlarının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Böyle hastalarda tanı tekrar gözden geçirilebileceği gibi ek tedavi modalitelerine geçilmesi de gerekebilir.