Diş Hekimi

Aman Süt Dişlerine Dikkat!

Süt dişlenme yaklaşık olarak 6 aylıkken dişinin görülmesiyle başlar 2,5-3 yaş arası süt dişlerinin tümünün ağızda görülmesiyle tamamlanır. Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürürler. Süt dişlerinin tamamen değişecek olması nedeniyle bu dişlerde oluşan problemlerin ciddiye alınmaması yapılabilecek en büyük hatadır Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağn, kötü koku, çiğneme zorluğu,beslenme bozukluğu ve güzel olmayan görüntüye yol açar. Bu dönemde tedavi edilmeyen çürük dişler çekilmek zorunda kalır ve ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk, çekilmedikleri zaman da genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklanna kadar) sebep olabilecektir Süt dişleri geçici bir dönem ağızda bulunduklan için anne ve babalar tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez Ancak unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler, yalnız çocuğun yaşam boyu unutamayacağı tatsız ağrı tecrübeleri edinmesine sebep olmaz, aynı zamanda sırada bekleyen kalıp diş tohumlarına da zarar verir.

Çürük oluşumu engellenebilir mi?

Diş çürümesini yavaşlatıcı bir takım koruyucu tedaviler vardır Bunların en etkilileri fissür örtücü ve florid uygulanmasıdır Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar Fissür örtücüler, bu oluktann üzerini kapatarak, o bölgeye mikrop, yemek artıklannın sızmasını engelleyip çürük başlamasını önlemiş olur. Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır Dişlere yüzeysel (topikal) florid uygulanması ile bu direnç kazandırılır.

Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir Profesyonel topikal fluorid uygulaması sadece diş hekimleri tarafından kullanılabilen bir yöntemidir. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur.

Son olarak ebeveynlere çürük oluşumunu yavaşlatmak İçin bir kaç tavsiye vermekte fayda var Biberondaki süte şeker, bal pekmez ilave etmeyin

Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.Beslenme sonrası parmağınıza sardığınız temiz ve nemli bir gazlı bez.tülbent veya temiz bir bez ile dişlerini silerek temizleyin. Bata, pekmeze, reçele batınlmış emzik vermeyin Asitli içecekler vermeyin.

Başa dön tuşu