Göğüs Cerrahi

ALERJİ

  • ALERJİ NEDİR?

Alerji;Kişinin bünyesinin bazı kişilerin bünyesine göre bazı maddeler daha hasssas olması ve o maddeleri vücut için zararlı ve tehlikeli görerek tepki vermesidir.Bu madde kişi için normalde zararlıda olmayabilir.Bir maddeye karşı alerji oluşması için kişinin bu maddeyle karşılaşması ve duyarlı hale gelmesi gerekir.İkinci defa madde ile karşılaşmada alerik reaksiyon oluşur.Bu reaksiyon kişi için zararlı olabilir.
Alerjen ; alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan protein yapısındaki maddelerdir.Bu maddeler solunum, cilt ve sindirim yoluyla alınabilir.(Ev tozu,polenler, ilaçlar,kimyasal maddeler, bazı besinler gibi)

  • POLEN ALERJİSİ  

Polenler bitkilerin üremesine yarayan,rüzgar ve böceklerle çevreye dağılan,çiçek tozları da olarak bilinen küçük parçacıklardır.Boyutları bitkilere göre değişmekle birlikte 2-50 mikron arasındadır.Polenlerin mevsimsel değişim göstermesi, şikayetlerin de mevsimsel olmasına yol açar. Atmosfer de25-50 partikül/m2 olduğunda duyarlı kişiler de belirtiler ortaya çıkar. 
Çayır,ağaç ve yabani otlar en önemli polen alerjisi kaynaklarıdır. Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz,yabani ot polenleri Ağustos-Ekim ayları arasındaki dönemde alerjiye sebep olurlar.

  • POLEN ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

1. Tatilinizi mümkünse çayır ,ot ve ormanlık bölgelerden uzak bir yerde geçiriniz.
2. Gün içinde saat 10 ila 16 saatleri arasında, kuru ve güneşli havalarda polen miktarı artar.Nemli ve yağmurlu havalarda atmosferdeki polen miktarı azalır.Bu sebeple polen sezonunda bu saatlere dikkat edilmelidir.Bahçede ve evin dışında polen sezonunda spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
3. Otomobil kullanırken pencere ve havalandırmayı kapalı tutmalı veya araba da polen filtresi kullanılmalıdır.
4. Çamaşırlar polen sezonunda dışarıda kullanılmamalıdır.
5. Dış ortamdan eve gelince duş alınmalı ve elbiseler değiştirmelidir.

  • EV TOZU ALERJİSİ  

Ev tozunun içeriği sabit değildir.İnsan saç ve kepekleri, hayvan kıl ve tüyleri,kumaş ve halı döküntüleri,küf ve özellikle “ ev akarları” denilen ve ancak büyüteçle görülebilen böcekçikler ev tozunu oluşturur.Ev tozu akarları biyolojik olarak örümcekgiller familyasına aittirler ve organik maddelerle beslenirler.Bu maddeler deri döküntüleri,tüyler,yatak malzemelerinden oluşur.Ev akarları normalde zararsızdırlar,mikrop ve hastalık taşımazlar.Ancak bir çok insanda alerjiye sebep olabilirler.

  •  EV TOZU ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI ?

1.Yatağınızdaki organik maddelerden yapılmış olan her şeyi sentetikten yapılanlarla değiştiriniz. Pamuk,yün gibi malzemeler yerine mümkünse sentetik olanları kullanınız.Kuştüyü veya yünlü yastık ve yorgan kullanmayınız.
2. Yatak örtü ve çarşaflarını her gün özellikle güneşte
havalandırınız.Yatak odasındaki eşyalar kapalı ortamda saklanmalıdır.
3. Her hafta yastık yüzü ve çarşafları değiştiriniz.Yatak takımları en az 55 derecede yıkanmalıdır.
4. Toz tutan her şeyi yatak odasından uzak tutunuz.Kalın kumaş ve kadife kaplı mobilya,halı, kalın perde ve varsa evcil hayvanları yatak odasından uzaklaştırınız.
5. Özellikle yatak odasının rutubetsiz olmasına dikkat ediniz.
6. Ev tozu akarları nem oranının % 60 altında olduğu yerlerde yaşamadığı için tatilinizi yaylada geçirmeniz önerilir.
7. Toz almak için elektrik süpürgesi kullanınız(sulu sistem olanlar tercih edilebilir).Mümkünse hastanın kendisi ev süpürme işi yapmamalıdır.

  • EVCİL HAYVAN ALERJİSİ

Kedi ve köpek tüylerine karşı alerji ev hayvanları arasında daha sık karşılaşılan bir alerji türüdür.Köpekten kaynaklanan alerjenler özellikle tüyünde ve tükürüğünde bulunur.Kediden kaynaklanan alerjenler ise derisindeki yağ bezleri,tükürük ve idrarında bulunur.Kedi ve köpek allerjenleri küçük partiküllerde taşındıkları için havada asılı bulunurlar ve evde yaşayan insanların kıyafetlerine yapışarak diğer ortamlara taşınarak bu hayvanları beslemeyen kişilerde de alerjiye sebep olabilirler. 

  • EV HAYVANLARI ALERJİSİNDEN KORUNMA İÇİN NE YAPMALI?

1. Alerjik kişiler hayvan beslememelidir.
2. Dışarıda hayvanla teması olanlar eve bu kıyafetle gelmemeliler.
3. Evden uzaklaştırmak mümkün değilse hayvanlar yatak odasına ve sık kullanılan odalardan uzak tutulmalıdır.
4. Hayvanlar ev dışında sık sık yıkanmalıdır.

  • KÜF ALERJİSİ

Mantarlar atmosfere çok sayıda alerjenik spor yayan bitkilerdir.Havada çok miktarda bulunur ve çoğalmak için yüksek oranda neme ihtiyaç duyarlar.Mantarlar özellikle sıcak ve nemli evlerde tüm yıl boyunca çoğalırlar.Klima kanallarında,su borularında , mutfak ve banyoda yoğun bir şekilde yerleşirler.
 

  • KÜF ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI ? 

1. Su sızıntısı olan yerler tamir edilmelidir.
2. Küflü olan yerler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
3. Evde nem azaltılmalı ve çamaşırlar dışarıda kurutulmalıdır

Başa dön tuşu