Aldatılmak
Hayatimiz boyu yaşadığımız en önemli travma sebeplerinden bir tanesi de sadakatsizliktir. Klinik olarak tek başına bir travma sebebi olmasa da yaşanan ilişkinin süresine ve şekline göre ciddi travma belirtilerine sebep olabilmekte ve yarattığı depresyon halinin kontrol altına alınabilmesi uzun zaman alabilmektedir. Sadakatsizlik kısaca çiftler arası verilen sözün bozulması davranışı olup mağdur insanların aklında çözülmesi zor sorular ve hisler oluşturur. Bir ilişki ve evlilik aldatma davranışının üstesinden gelebilir mi sorusu tamamen sorunların içeriğine ve onları çözmek için çiftlerin mücadele vermeye ne kadar istekli olduklarına göre değişir. Araştırmalara göre hayatındaki bir sefer aldatmış insanlar hiç aldatmamış insanlara göre tekrar aldatmaya üç kat daha meyilli olsalar da hiçbir şeyin gerçekleşeceğinin yâda gerçekleşmeyeceğinin garantisi yoktur. Aslında ilişkiler hayatımızın diğer alanları gibi garantisi olmadığını bilerek aldığımız risklerdir ve tıpkı diğer riskler gibi aldatılmakta herkesin bir nebze karşı karşıya olduğu bir risktir.
İNSAN NEDEN ALDATILIR?
Aldatılan kişi kendisi için hiçbir rahatlama sağlamasa bile neden aldatıldığını bilmek ister. Aldatmak aldatan kişi için kısa vadede heyecan verici, baştan çıkarıcı, yenileyici, gençleştirici bir eylemdir ve her aldatma aşk yâda sevgi bittiği için gerçekleştiği anlamına gelmemektedir. Mutlu ve uzun süreli ilişki ve evliliklerde de aldatma sıklıkla görülebilmektedir. Tek net olan mevcut ilişkinin içeriği ve aldatma şekli arasında bazı bağlantılar olduğu ve aldatılan kişinin dünya ile olan ilişkisini yerle bir edildiğidir. Aslında her aldatma vakası farklıdır ve farklı bir amaca hizmet eder. Her ne kadar insanın niye aldatıldığını bilmesi acısını hafifletmese de mevcut ilişkinin içeriğini, gidişatını ve aldatma davranışını iyi analiz etmek kafa karışıklıklarını biraz gidermeye ve yol haritası belirlemeye yardımcı olabilir.
ALDATMANIN FARKLI HÂLLERİ
Fırsatçı Aldatma: Kişinin ilişkide olduğu insanı sevip ona bağlı olduğu fakat mevcut ilişkisinin cinsel bağını bir başkası için durum ve koşul etkisinde kalarak kurban ettiği aldatma türüdür. Anlık koşullar, risk alma davranışı, alkol yâda madde kullanımı tarafından güdülenir. Her aldatma davranışı mevcut ilişkiden tatminsizlik sonucu oluşmaz. Kişinin duyduğu suçluluk ve utanç duygusu mevcut ilişkisine duyduğu bağlılık ve sevgi ile doğru orantılıdır. Kişi mevcut ilişkisine ne kadar bağlı ise o derece aldatmaktan kısa vade bile olsa suçluluk duyar. Tekrarlanma ihtimali en az ve mevcut çiftler tarafından üstesinden gelme ihtimali en yüksek aldatma türüdür.
Onay Almak Amaçlı Aldatma: Bir kişi eşine aşk, şehvet ve bağlılık hissetmesine rağmen başkalarının dikkatini çekmek ve onayını almak ihtiyacı hissettiği için giriştiği aldatma türüdür. Bu ihtiyaç diğer hislerine baskın çıkar. Genellikle flörtler, uzun yazışmalar ve kısa görüşmeler şeklinde başlar ve sürer. Belirli kişilik yapıları ile çeşitli derecelerde bağlantılı aldatma durumudur.
Romantik Aldatma: Bazen mevcut ilişkide belirli bir alandaki boşluk kişileri çareyi bir başkasında arama davranışına iter. Genellikle çiftlerin tembel olduğu, uzun süreli, duygusal bağlılığın azaldığı
İlişkilerde görülür. Kişi mevcut ilişkisi için yeterli katılım sağlayıp ilişkiyi yürütür fakat duygusal bağı bir başkasında arar. Genellikle mevcut ilişkiye katılım eşini bırakmasını engeller. Romantik aldatma her taraf için büyük sorun teşkil eder.
Çatışmalı Aldatma: Bu tür aldatma kişinin bir seferde birden fazla kişiye karşı saf etkileşim ve cinsel arzu duyduğu aldatma türüdür. “Hayatımızın Tek Aşkı” klişesine rağmen insanın birden fazla kişiye karşı duygu ve hisler beslemesi mümkündür. Duygusal olarak karışık bir durum olup aşırı kaygı ve stres yaratan bir durumdur. Bu aldatma herkesin yara alması ve kargaşa ile sonuçlanır.
Tatminsizlik Aldatması: Bu tür aldatmada kişi ilişkisine karşı yükümlü fakat hissizdir. İlişkiyi ayakta tutan aşk, arzu ve bağlılık yerine zorunluluk ve alışmışlık hissidir. İlişkiye karşı duygu, his, ve iştirak olmaması tatminsizlik ile ilişkilendirilir. Kişi aldatma nedeni olarak ilişkisindeki tatminsizliğini ve bu yüzden aldatmaya hakkı olduğu mantığını öne sürer. Burada tamamlanmamış cinsel dürtüler devreye girer. Çiftin ifade edilememiş ve analiz edilmemiş cinsel yaşantısı birden aldatma davranışı olarak son bulur.
“ALDATILDIM” PEKİ YA ŞİMDİ?
İhanetin verdiği duygularla başa çıkmak zordur çünkü aldatan kişiler nadiren durumu iyileştirme çabasına girerler ve aldatılan kişi duygularıyla tek başına mücadele eder.
Şok, inkâr, kızgınlık, pazarlık gibi süreçleri yaşadıktan sonra ilişkinin zihinsel açılımının yapılması ve karışık duyguların çözülmesi konusunda acele edilmemeli ve bunları yaşarken sağlıklı yöntemler seçilmelidir. İhanet gibi zor durumların verdiği karışık duygularla başa çıkmanın en iyi yolu onları tanımak, işleme sokmak, onlardan bir şeyler öğrenmek, duyguların insanı etkileme sürelerinin bir sınırı olduğunu bilmek, ve iyi olunacağının bilincinde olmaktır. Uzun süren ağır depresyon ve eşlik eden başka kayıpların oluşması durumunda tedavi ile sürecin kontrol altına alınabileceği ve daha rahat yaşanabileceği unutulmamalıdır.