Ah Cici Kız…
Bu defa okurken kendinizden, annenizden, arkadaşınızdan ya da herhangi bir yakınınızdan tanıdık gelen özellikler bulacağınız bir yazıyla geldim.
Cici Kız Sendromu: Temeli toplum tarafından sevgi ve saygı görme arzusuna dayanan bu sendrom aslında çocukluğumuzda bize öğretilen “cici” karakteri benimseyip yetişkinlikte de devam ettirmekten kaynaklanıyor. “Eee cici olmanın neresi kötü?” diye düşünenler için sendromun bulgularından bahsedelim biraz.
-Cici kızlar daima mükemmel olmak isterler. -kimileri fiziksel, kimileri ruhsal- Çünkü ancak mükemmel olurlarsa kabul göreceklerini düşünürler.
-Kendilerine yapılan haksızlıkları ya da incitici davranışları sineye çekip sessiz kalabilirler.
– “Hayır” demek istedikleri konularda dahi “evet” derler. Çünkü “cici” olmanın kurallarından biri koşulsuz kabuldür.
-Başkalarının ne düşündüğü onlar için oldukça önemli olduğundan içlerinden gelen şeyleri yapmakta zorlanırlar.
-Çevreleri tarafından “Kavgayı bırak sesi bile yükselmez” ya da “Sessiz, sakin, çok naif” şeklinde anılırlar.
-Kendi istek ve ihtiyaçlarını ikinci plana koyarlar. Çünkü diğer insanları memnun etmek onlar için ilk sıradadır.
Bunlar gibi sayabileceğimiz birçok tutum sonucunda ise pasif ve bağımlı bir kişilik geliştirirler ve bununla ilgili “Ne yapalım biz böyle gördük, böyle yetiştirildik” şeklinde yorumlamada bulunurlar. Bu noktada asıl soru şu: Herkes yerine kendimize cici olamaz mıyız? Burada anlatmaya çalıştığım şey bencil, kaba vs. olmak değil; nazik, duyarlı olurken –ki olması gereken bu zaten- bir yandan da sınırlarını koruyabilmek, hayır diyebilmek ve bu sayede de güçlü ben egoya sahip olabilmek.
Elbette değişimin en zoru kendimizle ilgili olandır ama sabır ve emekle üstesinden gelinemeyecek durum olmadığı için neler yapabileceğimize bir bakalım.
-Geçmişe gidin! Bugün rahatsızlık duyduğunuz davranışların temelleri çocukluğunuzda ebeveynlerinizden aldığınız mesajlarla atılmış olabilir. Bu farkındalık önemli.
-Kendinize her zaman ne düşündüğünüzü, ne hissettiğinizi ve ne istediğinizi sorun. Vereceğiniz cevaplar doğrultusunda en basit konulardan başlayarak kendi kararlarınızı vermenin sorumluluğunu alın.
-Tıpkı diğer insanların size yaptığı gibi istek ve ihtiyaçlarınızın karşılanmadığı noktada siz de onlara “hayır” diyebilin. Bu sizi kötü değil sınırlarını bilen bir birey yapar.
-Başkalarının isteklerini karşılamak için gösterdiğiniz özeni şimdi de kendi istek ve ihtiyaçlarınız için göstermeye başlayın.
– “Oksijen maskesini önce kendinize sonra çocuğa takın” sizin metaforunuz olsun. Önceliği kendinize verin ki diğerlerine yetecek gücünüz olsun.
Ve tabii ki en önemlisi diğer insanlar tarafından sevgi görmemekten korkmayın. Unutmayın ki bir insanın sizi sevmemesi sizinle değil tamamen o kişinin kendisiyle ilgili bir durumdur.