Psikolog

İnsanlara ”Hayır” Demek

Birçok danışanımla “sınırlar” üzerine konuşuyoruz.. Hem onlardan hem de çevremden duyduğum birtakım kaygılar var insanlara “hayır” diyebilme ile ilgili.. Doğruyu söylemek gerekirse, bazen benim de bu noktada zorlandığım durumlar olabiliyor.

“Ya ‘hayır’ dediğimde beni eskisi kadar sevmezse?”

“Ya ‘hayır’ dediğimde beni terk ederse?”

“Ya ‘hayır’ dediğimde bencil birisi olduğumu düşünürlerse?”

şeklinde bazı soru işaretleri kafamızda oluşabiliyor.

Bazen insanları kırmamak ve onları üzmemek için kendimizi kırıp üzebiliyoruz. Aslında kendimize çoğu zaman haksızlık ediyoruz.

Örneğin; işten yeni çıktınız ve çok yorgun hissediyorsunuz. Bir an önce eve gidip yatağa kendinizi atıp dinlenmek için can atıyorsunuz. Ansızın telefonunuz çalıyor ve bir arkadaşınız dışarı çıkmak için teklifte bulunuyor size. Siz acaba kabul etmezsem küser mi diye düşünerek dışarı çıkıyorsunuz. Ve yorgunluğunuza daha çok yorgunluk katıyorsunuz. Hem arkadaşınızla geçirdiğiniz andan keyif alamıyor, hem de ertesi gün daha yorgun bir şekilde işe gittiğiniz için verim alamıyorsunuz. Bu şekilde düşündüğümüzde aslında en çok kendinize zarar vermiş oluyorsunuz. Halbuki arkadaşınıza yorgun olduğunuzu açıklayarak reddetseydiniz belki o da sizi anlayışla karşılayacak ve size alınmayacaktı… Üstelik bu durumu daha müsait olduğunuzda telafi etme şansınız da var. Ancak bazı anların telafisi yok.

Birine “hayır” demek, sizi bencil bir insan yapmaz. Eğer birine “hayır” dediğinizde sizden uzaklaşıyorsa zaten hayatınızda bulunmaması gereken birisi olduğu anlamına da gelebilir bazen.

Birine “hayır” diyebilmek, insanların size daha fazla saygı duymasını ve sınırlarınıza girmeme noktasında dikkat etmesini de sağlar. Aynı zamanda kendinize olan saygınızın ve verdiğiniz değerin de artmasına yol açar.

İnsanlara sınır koymakta güçlük çekiyorsanız bununla alakalı kitaplar okuyabilirsiniz. Psikonet Yayınları’nın “İyileştiren Sınırlar” ve İletişim Yayınları’nın “Hayır Demeyi Bilmek” isimli kitaplarını öneririm.

Eğer tüm bunlara rağmen hala zorlanıyorsanız psikoterapi desteği alabilirsiniz.

Başa dön tuşu