Özgüvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Çocuk yetiştirmek dendiğinde, herkesin aklında farklı sorular belirir. İlk akla gelenler ise, mutlu ve özgüvenli çocukların nasıl yetiştirileceğidir.
Özgüvenli çocuk, istek ve beklentilerini kolaylıkla ifade edebilen, girişken, daha mutlu ve huzurlu bir çocuk demektir genel bir ifadeyle. Fakat bu tanımlama herkes için farklı anlamlar taşıyabilir ve bazen bir psikiyatriste ‘’Acaba çocuğumda bir sorun mu var’’ diyerek başvurulur.
Neden özgüvenli çocuklar yetiştirmek isteriz ve bunun için sürekli olarak çaba gösteririz?
İleride bize iyi baksınlar diye mi, yoksa kendilerine iyi baksınlar diye mi? İki çocuk annesi bir kadın olarak, ‘kendilerine iyi bakabilsinler’ diye cevaplarım bu soruyu bir çoğumuz gibi. Kendi kendilerine yetebilsinler, mutlu ve huzurlu bireyler olsunlar isterim. Belki de, gözümüz arkada kalmasın isteriz. Bir gün bu hayatta olmayacağınız gerçeği ile yüzleşiriz zaman zaman ve ‘’En azından…yaşına kadar yanında olayım’’ şeklinde pazarlıklar yaparken buluveririz kendimizi…
Peki özgüveni yüksek çocuk nasıl yetiştirilir? Çocuğunuzun özgüvenini nasıl destekleyebilirsiniz?
Bu konuda söylenecek çok şey var. Ama çocuğunuza destek vermek, diğer bir ifadeyle yardım etmek için öncelikli olarak onu çok iyi tanımanız ve tüm özellikleriyle onu kabul etmeniz gerektiğini düşünüyorum. ‘’Ben çocuğumu zaten tanıyorum’’ demek yetmez; çünkü çocuğunuz her geçen günle birlikte değişir ve yeni ilgi alanları, uğraşılar ve zevkler bir diğerine eklenir. En sevdiği renk, en sevdiği arkadaşı veya en sevdiği kitabın adı, en sevdiği oyunlar, müzikler veya en sevdiği futbolcu…
Özgüvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Onunla iyi bir iletişim içinde olmanız, örneğin karşınıza alıp konuşmanız, gözlerinin içine bakmanız, duygu ve düşüncelerini anlamak için çaba sarf etmeniz, birlikte geçirilecek özel zamanlar yaratmanız, onu daha iyi tanımanıza, ilişkinizin güçlenmesine olanak sağlayacak; aynı zamanda da, ona değer gördüğü ve sevildiği hissini vererek özgüvenini artıracaktır.
Kıyaslamayan, eleştirmeyen, yargılamayan ve onu OLDUĞU GİBİ KABUL EDEN bir tutum sergilemeniz çocuğunuz ve özgüveni üzerinde olumlu etkiler bırakacaktır. Çünkü, HER ÇOCUK KENDİNE ÖZGÜDÜR, ÖZELDİR. İki çocuğunuzdan biri ile veya çevrenizdeki diğer çocuklar ile kıyasladığınızda çocuğunuz, daha az girişken veya daha az güler yüzlü olabilir. Siz ona sürekli olarak, ‘’Sen de…gibi rahat ol, girişken ol, güler yüzlü ol’’ diyorsanız, hele bir de, ‘’İnsanlar seni böyle davranırsan daha çok sever’’ gibi ilaveler yapıyorsanız emin olun çocuğunuzun kendine olan güveninin daha da bozulmasına neden oluyorsunuz. Ailesinde koşulsuz kabul gören çocuklar, eksik veya daha az yeterli buldukları özellikleri ile daha barışık olmaya eğilimlidir. Güven, aidiyet, kabul görme, değerli olma gibi olumlu duygu ve düşünceleri daha sık yaşarlar, hatalarından ders çıkararak, denemekten ve hata yapmaktan korkmazlar. Bu noktada, BEKLENTİLERİNİZİ çocuğunuza göre yeniden gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.