Teller Dişimi Çürütür Mü?
Bu haftaki yazımızda da çokça sorulan bir sorunun cevabını bulmaya çalışalım. Diş telleri dişlerde çürüğe sebep olur mu? Öncelikle iyi bir ağız bakımı herkes için vazgeçilmez ve devam ettirilmesi gereken bir konudur. Genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, sistemik durumlar ve fırçalama alışkanlığı diş çürüğü riskini belirleyen temel faktörlerdir.
Sabit ortodontik tedaviler esnasında hekim tarafından uygulanan aparatlar, hastalar tarafından çıkartılamadığı için retansiyon alanları olarak adlandırılan, yiyecek artıklarının ve bakterilerin oluşturduğu tabakanın oluşumunu hızlandırıp artırabilen girintili çıkıntılı yüzeyler oluşturmaktadır. Bu bölgelerin temizlenebilmesi işin kritik noktasıdır. Bu nedenle bu tedaviler esnasında, dişlerinde herhangi bir aparat olmayan kişilere göre, çok daha iyi bir temizlik şarttır. Bu amaçla üretilen ortodontik fırçalar, arayüz fırçaları ve süper floss denilen özel diş ipleri kullanılmalıdır.
Sabit tel tedavisi gören kişilerin daha uzun süreli ve her yemekten sonra mutlaka diş fırçalamaları gerekmektedir. Bu fırçalama esnasında, diş tellerinin, diş etine ve dişlerin kesici-çiğneyici yüzeylerine bakan kısımları ortodontik fırçalar yardımıyla dişlerin birbirilerine bakan yüzeyleri de ara yüz fırçaları ile temizlenmelidir. Bunun için, tellerin altına rahatlıkla girebilen orta kalınlıklarda ara yüz fırçaları uygundur. Günümüzde kapaklı ve küçük saplı olarak üretilen bu fırçalar sayesinde, hastalar fırçalarını yanlarında kolayca taşıyıp her ortamda gayet rahat şekilde dişlerini temizleyebilmektedirler.
Tellerin kendi yapısı itibarıyla diş çürütücü hiçbir etkisi yoktur. Sabit ortodontik tedaviler esnasında diş çürüğünün artma sebebi, temizlikteki zorluk ve yiyecek artığı birikiminin hızlanmasıdır. Yani hangi türde olursa olsun uygulanan sabit teller iyi bir ağız bakımıyla, düzenli olarak temiz tutulduğu sürece çürük riski oluşturmazlar.
Halihazırda iyi bir fırçalama alışkanlığı olan bir kişi için teller varken de hijyen sağlamak hiç zor olmayacaktır. Fakat ağız bakımı iyi olmayan bir kişide tellerin de bu ortama eklenmesiyle, diş eti problemlerinde ve çürük riskinde artış görülebilmektedir. Hekimin kontrolleri esnasında tüm bu durumları kontrol edip hastayı uyarma şansı vardır. Teller olsun olmasın iyi bir ağız hijyeni sağlıklı dişler için mutlaka devam ettirilmesi gereken bir durumdur.