Glutensiz Diyet Zayıflatıyor Mu?
Son zamanlarda zayıflama diyetlerinin en popülerlerinden biri glutensiz beslenme. Çevremdeki birçok insandan “Ekmek yemiyorum gluten zararlıymış”, “Zayıflamak için glutensiz besleniyorum” gibi cümleler duyuyorum. Peki bir zehir gibi gösterilen glutenin ne olduğunu biliyor musunuz?
Gluten aslında glütenin ve prolamin proteinlerinden oluşmuş kompleks bir yapıdır. Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bu protein hamura elastikiyet kazandırarak hamurun kabarmasını sağlar.
PEKİ NEDEN GLUTENSİZ DİYET?
Glutensiz diyet, yıllardır çölyak hastaları tarafından uygulanan ve buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarla bunları içeren tüm besinlerin yasaklandığı bir elimininasyon diyetidir. Çölyak hastaları gluten tükettikleri zaman ince bağırsaklar zarara uğrar ve ince bağırsak duvarlarında besinlerin emilimi azalır ya da hiç olmaz. Çölyak ya da gluten duyarlılığı olan bireylerde besinlerin emilimindeki bozukluktan dolayı kusma, ishal, dermatit, yorgunluk gibi semptomlar görülür. Bağırsaklardaki bu harabiyeti önlemek için bu hastalar glutensiz diyet tüketirler.
Ancak sanılanın aksine, çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olmayan kişilerde yapılan çalışmalarda glutensiz diyetin ağırlık kaybı sağladığını gösteren yayınlanmış bir rapor bulunmamaktadır. Glutensiz diyetin kilo kaybı üzerindeki olası etkisinin, azalan besin çeşitliği ve bunun sonucunda da enerji alımının düşmesiyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, glutensiz diyet uygulanırken diyetten çıkarılan besinlerin yerine, şeker, yağ ya da glutensiz ürünlerin oranını arttırması durumunda ağırlık azalışı yerine ağırlık artışı gözlemlenmektedir. Glutensiz ürünlerin ağırlık artışına sebep olmasının en önemli sebebi ise daha düşük posa ve protein içeriklerinin yanı sıra daha yüksek yağ içeriğine sahip olmalarıdır. Hatta bu diyetlerde tam tahılların çıkartılması nedeniyle posa ve bazı B grubu vitamin eksiklikleri oluşturabileceği de unutulmamalıdır.
SONUÇ OLARAK… Herhangi bir hassasiyet yaşamıyorsanız zayıflamak için glutensiz diyet yerine dengeli bir diyetle çok daha sağlıklı ve başarılı sonuçlara ulaşırsınız.