Ortodontik Tedavilerde Bütünsel Bakış Açısı
Ortodontik tedaviler diş hekimliği uygulamaları içinde; dişlerin çene kemikleri üzerinde yüz ile uyumlu bir şekilde sıralanmasını sağlayan tedavilerdir. Ortodontik tedavilerde; hareketli, takılıp çıkartılabilen ya da sabit, dişler üzerine yapıştırılan ortodontik aygıtlar ile dişler çene kemikleri üzerinde sıralanabilmektedir.
Bu tedavilerin bütünsel bir yaklaşım ile gerçekleştirilmesi nasıl oluyor? Bütünsel ortodontik tedavi aslında benim kişisel olarak yakıştırdığım bir söylem. Ayrı bir tedavi protokolü değil de ortodontik bozuklukların yani dişlerin bozuk sıralanmasının sebeplerine yönelik bir bakış açısı…
Bütünsel bakış açısı ile; dişler neden düzgün sıralanamıyor?
İnsan bedeni kompleks bir sistem. Doğumdan itibaren gelişim sürecinde genetik yapı üzerine aldığı uyaranlar ile şekilleniyor ve fonksiyonlar ile yaşamını devam ettiriyor. Bu anlamda tüm beden için olduğu gibi diş çene yüz sistemi için de doğru uyaranı almak ve doğru fonksiyon işleyişinde olmak çok önemli.
Eski insanlar incelendiğinde iskelet ve kas yapılarının bugüne göre daha güçlü olduğu görülmüş. Diş,çene, yüz sistemlerinde kasların daha kuvvetli, dişlerin daha düzgün sıralandığı hatta 20 yaş dişleri dahil tüm dişlerin arkta kendilerine yer bularak sıralanmış olduğu bilinmekte. Aradaki farkın sebebi yaşam tarzı ile ilgili. Doğada daha fazla vakit geçirdikleri ve daha sert gıdalar ile beslendikleri için tüm kaslar ile birlikte çiğneme kasları güçlü, kemik de bununla doğru orantılı olarak sağlıklı gelişmekte. Bedenlerine doğru uyaranları doğadan doğal bir şekilde alabiiyorlar. Günümüzde teknolojik gelişmeler ile birlikte bir zihinsel evrim mevcut fakat bu zihinsel evrim bedensel evrimin çok ilerisinde gidiyor gibi görünüyor. Doğada değiliz, büyük şehirlerde bedenimizi çok kullanmadan yaşıyoruz, kaslarımızı kullanmıyoruz. Bu da iskelet ve kas sistemimizi etkiliyor ve kemiğin alması gereken doğal uyaranları alamıyoruz. Aynı şekilde gıdaları doğal hallerinden uzak bir şekilde çoğunlukla işlenmiş ve paketli şekilde tüketiyoruz. Diş,çene,yüz sistemi de ihtiyacı olan uyaranları alamadığı için çene kemikleri yeterince gelişemiyor ve dişler kendilerine sıralanacak alan bulamadıkları için çapraşık bir şeklde sıralanıyor ya da gömülü kalabiliyor…
Bizim artık günümüz koşullarında atalarımız gibi yaşamamız pek mümkün olmadığı için iskelet ve kas sistemimize doğru uyaranları alabilmeleri için destek olmamız gerekiyor.
Bütünsel bakış açısında ‘’Doğru uyaran’’ anahtar kelimeler… Bu doğru uyaranlar; doğru solunum; doğru beslenme ve doğru postür.