Diyetisyen

Yeterli Miktarda su Tüketiminin Önemi

Yetişkin bir bireyin vücudunun ortalama %60-70 i sudan oluşmaktadır. Temel yapıyı oluşturan suyun ise vücudumuzda birçok görevi vardır. Bu görevlerden bazıları;
– Besin öğelerinin sindirimi emilimi ve hücrelere taşınması
– Böbreklerden metabolik atıkların atılması
– Vücut ısısının dengelenmesi
– Eklemlerin kayganlığının sağlanması
– Kabızlığın önlenmesi
– Ağız, burun, göz gibi vücut dokularının nemlendirilmesi
– Kan basıncının düzenlenmesi gibi birçok hayati fonksiyonların sağlıklı çalışabilmesi için çokça önemlidir.

Su tüketimi ile sıvı tüketimi karıştırılmamalıdır. Nitekim içilen çay, kahve, maden suyu gibi içecekler su yerine geçmemekte olup ayrıca vücudun sıvı kaybetmesine sebep olan antidiüretik gıdalardır. Bu nedenle bu tür içecekler su yerine geçmemekle beraber vücuttan su atımını arttırdığı için tüketimi arttırıldığında beraberinde su tüketimi de arttırılmalıdır.

Peki yeterli miktarda su tüketmezsek ve sıvı kaybı yaşarsak ne olur? Sıvı kaybı yaşayan kişilerde baş ağrısı, dikkat eksikliği, enerji yetersizliği (halsizlik) ve birçok vücut fonksiyonlarında yavaşlama görülebilir. %5 den fazla sıvı kaybı vücut için risk oluşturmaktadır bu nedenle susama hissinin gelmesini beklemeden su tüketmeye özen gösterin.
-Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sıvı kaybının önüne geçebilmek için gün içerisinde kadınların 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerekmektedir. Bu belirtilen rakamlar ortalama ölçü olup bireyler arasındaki farklılıklara göre değişim gösterebilmektedir. Tüketilmesi önerilen bu su miktarının ise belli aralıklara yayılması yani az az sık sık tüketilmesi vücut için sağlıklı olanıdır. Artan terleme, ilaç kullanımı, gebelik gibi durumlarda tüketiminin arttırılması da önerilmektedir.

Hayatın devamlığı, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, iyi ve zinde hissetmek için oldukça önemli olan su tüketimine özen gösterdiğiniz sağlıklı günler diliyorum.
Haydi hemen şimdi büyük bir bardak su içelim.

Başa dön tuşu