Bebek ve Çocuklarda Kabızlık
Çocuklarda çok sık görülen kabızlık, fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Kabızlık seyrek dışkılama (haftada ikiden az) ile birlikte çocuğun canını acıtacak şekilde sert ve/veya zorlu dışkılama olarak tarif edilir.
Anne sütü ile beslenen yenidoğan bebeklerde normalde kabızlık görülmez. Bir yenidoğan bebek ilk 24 saatte ilk dışkısını yapmadıysa veya yenidoğan döneminde başlayan kabızlıklarda kabızlığa neden olabilecek bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Mama ile beslenen bebeklerde veya anne sütünden ek gıdaya geçiş döneminde kabızlık problemi sık görülür. İnek sütü protein allerjisi ya da çok fazla inek sütü tüketimi kabızlık nedeni olabilmektedir.
Çocuklarda ise kabızlık genellikle fonksiyonel (kabızlığa neden olabilecek altta herhangi bir hastalığın olmadığı) tipte kabızlıktır. Tuvalet eğitimine erken başlanması, yeterli, dengeli ve düzenli beslenmemek, liften yoksun beslenmek, sıvı tüketiminin az olması, tuvalet ihtiyacının ertelenmesi, hareketsiz yaşam tarzı, yeni bir sosyal ortama girme (okula başlama) gibi nedenlerle dışkı ritmi bozulmakta, dışkı sertleşmekte ve çocuğun canını yakmaktadır. Dışkı yapma korkusu gelişen çocuklarda kısır döngü ile problem ağırlaşmaya başlar. Karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler de eklenir. Kronik kabızlık sık idrara çıkma ve sık idrar yolu enfeksiyonuna da neden olur.
Tuvalet eğitiminin 2.5 yaşından önce verilmemesi, tuvalet eğitimi sırasında durumu eğlenceli hale getirecek aktiviteler yapılması, tuvalet yapma sırasında dizlerin kalçalardan yukarda olacak şekilde çocukların ayaklarının altına tabure konulması, çocukların obeziteden korunması, lifli gıda tüketiminin arttırılması, mümkünse meyveleri kabuğu ile tükettirmek ve sabahları ılık su içirilmesi bağırsakların çalışmasını olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuklarda kabızlık çoğunlukla ilaç tedavisi gerektirmektedir. Kabızlık ilaçlarının uygun dozlarda ve en az 3-6 ay kullanılması gerektiği bilinmelidir. Tedavinin hızlı bir şekilde ve kısa sürede kesilmemesi çok önemlidir. Tedavinin uzun sürmesi çocuğun dışkı yapma korkusunun geçmesi açısından son derece önemlidir.