Boyun Fıtığı Tedavisi
Omurgalar arasında yer alan disk dokusunun jelatin kıvamındaki iç bölümünün, daha güçlü bir bağ dokusundan meydana gelen dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere baskı yapması boyun fıtığına yol açar.
Omurilik ve sinir köklerini etkileyen boyun fıtığı, sıklıkla 30 ile 40’lı yaşlarda görülür.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının belirtileri fıtığın yerine ve hastalığın ciddiyetine göre farklılık gösterir. Sıklıkla karşılan boyun fıtığı belirtileri;
Tek taraflı kola doğru uzanan ağrılar,
Ağrı ile beraber kolda güç kaybı,
Yürümede zorluk çekme,
Dengesizlik
Elde cisim tutamama,
Akut ve konik olarak iki döneme ayrılan boyun fıtığına zamanında müdahale etmek oldukça önemlidir.
Boyun Fıtığının Nedenleri
Boyun fıtığının oluşması birçok nedene bağlıdır. Boyun bele oranla daha hassas bir yapıya sahip olduğundan, boyundaki deformasyonlar daha erken yaşta başlayabilir.
Hep aynı bölgeye bakmak, boynu uzun süre aynı yerde tutmak, bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre vakit geçirmek, soğuk klima ısısına maruz kalma boyun fıtığına yol açan önemli faktörler arasındadır.
Sigara kullanımı, boyun fıtığını arttıran nedenlerden biridir. Özellikle de genç yaşlardan itibaren sigara kullanan gençlerde, boyun yapısı kısa sürede bozulur. Genetik faktörler de boyun fıtığı üzerinde önemli rol oynarken, ailesinde boyun fıtığı olan kişilerin, fıtık olma riski yüksektir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığı için başvurulan öncelikli tedavi yöntemi, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavidir. Bu tedavi yöntemlerine, hastalığın ilk evresinde başvurulur. Fakat boyun ve kol ağrıları bu tedavi yöntemlerine yanıt vermiyorsa, cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
Yaşam kalitesini de olumsuz yönden etkileyen boyun fıtığı, mikrocerrahi yöntemi ile de tedavi edilebilir.
Boyun Fıtığına İyi Gelen Egzersizler
Düzenli olarak egzersiz yapmak, boyun fıtığına karşı korur. Genellikle boynu sağa sola bükmeden, boyun adalesini güçlendiren egzersizler, boyun fıtığına yakalanma olasılığını en aza indirger.
Önerilen bu hareketler, günde 2 veya 3 kez yapılarak, yaşam tarzı haline getirilmelidir. Aynı zamanda düzenli olarak yüzmek de boyun fıtığını engeller.
Kişiler, özellikle klimalardan kaçınmalı ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmemelidir. Böylece kendilerini boyun fıtığından koruyabilir.