Perinatoloji Nedir?
Gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelikten sonraki dönem anne için oldukça yeni ve ayrıntılı bir süreçtir. Gebelik planlaması yapan çiftlerin öncelikle bir jinekoloji uzmanı tarafından muayene olması gerekmektedir.
Perinatoloji gebelik sırasında, doğumda veya doğum sonrasında gelişebilecek risk faktörlerinin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra gebelik takibinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi ve uluslararası tıbbi kabule göre doğumdan sonraki 4 haftada da anne ve bebeğin sağlığını koruma amaçlı önlemlerin alınmasını disipline eden bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Perinatoloji kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı alanının bir yan dalıdır. Tıp literatüründe ‘Maternal Fetal Tıp’ olarak da tanımlanan perinatoloji genellikle; annenin mevcut fizyolojik hastalıklarının gebelik döneminde olumsuz etki yaratmamasını sağlayan, çoğul gebelik ve tekrarlayan gebelik kaybı durumları ile birlikte erken doğum, bebekte gelişme geriliği veya düşük risklerini takip etmektedir.
Günümüzde bilinçli bir gebelik süreci yaşamak isteyen çiftler gebelik planlamalarını bir perinatolog kılavuzluğunda sürdürmektedir. Genellikle yüksek riskli gebelik olarak değerlendirilen durumlarda daha aktif bir rol oynayan perinatoloji uzmanları öncelikle gebelikteki risk faktörlerinin değerlendirmesini gerçekleştirmektedir.
Gebelik döneminde yaşanabilecek risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
• Anne adayının yaşının 18’in altında ya da 35’in üzerinde olması
• Önceki gebeliklerde düşük, erken doğum veya anormal bebek problemlerinin görülmesi
• Anne adayının önceki gebeliklerdeki tıbbi öyküsü. Özellikle gebelik şekeri, gebelikle bağımlı yüksek tansiyon gibi problemlerin yaşanması
• Anne adayının genel tıbbi öyküsü. Gebelik öncesinde yaşanan ameliyatlar, allerjik reaksiyonlar veya immün hastalıklar
• Akraba evliliği veya ailede genetik bir hastalık bulunması
Perinatolojiye Başvurulabilecek Durumlar
Perinatolojiye başvurulması gereken birtakım durumlar söz konusudur. Bu durumlar gebelik öncesi ve gebelik süreci olarak sınıflandırılabilmektedir. Gebelik öncesinde anne adayında; kalp hastalığı, böbrek hastalıkları, karaciğer ve bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları veya enfeksiyon hastalıklarının bulunması durumunda hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak amacı ile perinatologlara başvurulması gerekli olabilir.
Bununla birlikte gebelik sürecinde; ikili, üçlü ve dörtlü test sonuçlarının anormal değerlerde çıkması, gebelik şekeri, gebelik zehirlenmesi, çoğul gebelikler, anne karnındaki bebekte gelişme geriliği saptanması gibi durumlarda da perinatoloji alanına başvurulması önerilmektedir.