Neden Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyarız?
Neden psikolojik desteğe ihtiyaç duyarız? Sorusu profesyonel anlamda psikoterapi almak isteyenlerin cevabını aradığı konular arasında yer almaktadır.
Günümüzde birçok kişinin psikolog, psikiyatrist, pedagog ve aile terapisti gibi alanında uzman birçok kişiden psikoterapi anlamında destek aldığını biliyoruz. Geçmiş yıllarda alınan bu desteğin toplumda, yadırganan ve çekinilen bir durum olarak gözlemlenmekteydi. Günümüzde ise tabiri caizse bu tabu yıkılmıştır. Artık daha bilinçli bir şekilde hareket edildiğini ve bu yanlış algının aşıldığını söyleyebiliriz. Hal böyle olunca pek çok kişide çeşitli sıkıntılarını gidermek ve kendisini hem zihinsel hem de fizyolojik anlamda rahatlatmak amacıyla bir destek aramaktadır. İşte tam bu noktada devreye uzman psikologlar girmektedir. Peki, neden psikoloğa ihtiyaç duyulur? Gelin, hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.
Psikolojik Destek Neden Önemli?
Psikolojik destek almak zihinsel, duygusal ve davranışsal yetilerde görülen bozuklukların giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kişilerde meydana gelen ve uzun süreli bir hal alan bazı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar ise alınan psikolojik destekle beraber çözüme kavuşturulmaktadır. Bu unsurları kısaca listeleyecek olursak;
⦁ Sıkıntılı Duygu ve Düşünceleri Giderme
⦁ Kaygı ve Korkuyu Önleme
⦁ Olumsuz Davranışlardan Uzaklaşma
⦁ Özgüven Kazanma
⦁ Kendini İfade Edebilme
⦁ Depresyon ve Sinirden Uzaklaşma
⦁ Yeni Beceriler Kazanma
⦁ Değişim ve Gelişim Gösterme
⦁ Problemleri Çözme
Psikoterapi Nedir? Nasıl İşler?
Psikoterapi; Yunanca “ruh” anlamına gelen psyco ve “tedavi etmek” anlamına gelen therapia kelime öbeğinden oluşmuş içerisinde çeşitli psikolojik tedavi yöntemlerini barındıran bir kavramdır. Ayrıca zihinsel, bilişsel ve psikolojik etkenlere dayalı fiziksel problemlerin bilimsel yöntemlerle birlikte tedavi edilmesi olarak da adlandırılmaktadır.
Neden Psikoterapiste İhtiyaç Duyarız?
Psikolojik Travmalar Nedir?
Psikolojik travmalar, bireyin günlük hayatta karşılaşmış olduğu ve ani bir şekilde gelişen dehşet, kaygı, sinir, stres, üzüntü, sevinç ve panik gibi kişinin aşırı olarak reaksiyon gösterdiği ve rutini bozan olumsuz etkenleri içerisinde barındırmaktadır. Günlük yaşantımızda gerek bireyin kendisinde gerek çevresinde sıklıkla bu travmalar ile karşılaşıldığını söylemek mümkündür. Kimi duygusal değişimlerde belirtmiş olduklarımıza dâhil olmak üzere bireyi pek fazla sarsmamaktadır. Bunun yanı sıra, yaşanılanlar üzerinde büyük bir iz bırakan pek çok psikolojik travmanın da yer aldığını görebilmekteyiz.
Psikoterapi Süreci Nasıl İşler?
Psikoterapi süreci, alanında uzmanlaşmış psikiyatrist tarafından psikiyatrik hastalık veya psikoloji temelli sorunların çözümü için kendisine başvuran danışman, hasta, çift, aile ya da bireyler arasında tedavi amaçlı güven ve sıkı bir iletişim ile başlamaktadır.
Buradaki güven ve iletişim bağının asıl kaynağı hedeflenen psikiyatrik hastalık veya psikoloji temelli sorunların hızlı ve sağlam bir şekilde giderilmesi içindir. Psikiyatrist ile danışan arasında güven problemi bir seansta ortadan kalkabiliir. Bunun yanı sıra işin doğası gereği bu süre beklenenden uzunda sürebilir.
Psikoterapi sürecinde, danışanın kişisel olarak hayat hikâyesi, geçmişi ve günümüzdeki ilişkileri de göz önünde bulundurulmaktadır. Bunun yanı sıra bu süreç içerisinde kendini keşfetme, kişiliğin gelişmesi, davranışların daha düzenli hale gelmesi gibi pek çok etken üzerinde de durulduğunu söyleyebiliriz. Bu durum tamamen danışanda bulunan psikolojik rahatsızlıklara ve travmalara göre değişiklik göstermektedir.
Çıkarılacak Sonuç: Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere uygulanan psikoterapi, kişinin durumuna, şikâyetine, kişisel özelliklerine ve rahatsızlığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca uygulanan teknikler ve gerekli ölçütlerde kişiye özel olarak sunulmaktadır. Yani her tedavi yöntemi her hasta için geçerli olmamaktadır.
Psikoterapi süreci uygulanan tedavi yöntemleri ve teknikler neticesinde, danışanın duygusal ve davranışsal rahatsızlıklarının iyileştirilmesi ile ruh sağlığının gelişimi ve korunmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra duygusal ve kişilik yapısı açısından da oldukça büyük kazanımlar sağlanmaktadır.
Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Psikoterapiye ihtiyaç duyulabilecek pek çok neden olabilir. Yani bir psikiyatristten faydalanılabilmesi için genel geçerli ölçüt bulunmamaktadır. Bundan dolayıdır ki, pek çok kişi terapiye başlama kararı aldığında birazda olsa güçlük çekmektedir.
Çoğu insan yaşamış olduğu ruh halini anlayarak bunun üstesinden gelebilir. Ya da yaşamış olduğu bu ruh halini yakınlarıyla paylaşarak içsel dengelerini tekrar kurabilirler. Ancak özgüven yetisini kaybetmiş, içine kapanık, kendini ifade edemeyen ve güven problemi yaşayan birçok kişi kendisini anlayabilecek profesyonel bir kişiden yardım almak istemektedir.
Genellikle psikoterapiye ihtiyaç duyan kişilerde;
“Kendimi tanıyamıyorum.”, “Neden böyleyim?”, “Değişiklik huzurumu bozuyor.”
“Kendime engel olamıyorum.”, “Kötü bir insan mıyım?”, “Çok Endişeliyim.”
“Çevremde Sorunlar var.”, “Rahat uyuyamıyorum.”
“Bunun bir çözümü var mı?”
Gibi Neden Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyarız? sorusunun çeşitlerini görebilmekteyiz. İşte tüm bu soruların cevabı ya da merak edilenlerin karşılanması adına bireyler psikoterapiye ihtiyaç duymaktadır. Bunun içinde uzman bir psikiyatrist ya da bir psikolog tarafından destek almaya çalışmaktadır.