Varis, Belirtileri ve Ameliyatsız Tedavi Yöntemi
Varis bir toplar damar hastalığıdır.
Yıllardır sadece ameliyat tedavisi olan varis son 15 yıldır; lazer, radyofrekans, yapışkan(zamk) ve köpük tedavisi gibi ameliyatsız yeni yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Ameliyatsız varis tedavisi ameliyat tedavisine göre daha etkili kolay ve tekrar şansı daha az olan tedavi yöntemidir.
Tekrarlayan varisler….
Ameliyatsız varis tedavi yöntemleri ile daha önce tedavi edilmiş ancak tekrarlamış varislerin tedavi edilmesi de mümkündür.
Ameliyatsız varis tedavileri yöntemleri ile kolay ve tedavi sonrası günlük yaşantıyı az etkileyen yöntemlerdir. Hastalar genelde tedaviden hemen sonra veya en geç bir gün sonra normal yaşamlarına dönebilirler.
Ameliyatsız varis tedavilerinin yöntemleri kişiler arasında farklılık gösterebileceği bilinmelidir.
Ameliyatsız varis tedavilerinde bazen birden fazla seans gerekebilmektedir.
Günümüzde her tür varis tamamen ameliyatsız kesin olarak tedavi edilebilir ancak tüm varislerin kaybolması için birden çok seans gerekebilir.
Burada önemli olan bir başka şey ise her tür ameliyatsız varis tedavisinden sonra 2-3 hafta orta basınçlı varis çorabı giyilmesi önerilir. Bu tedavinin etkinliğinin arttıracaktır.
Varis belirtileri nelerdir;
Varisler kozmetik bir sorun olarak bilinsede ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk, ağırlık hissi,yanma, ayak bileklerinde ve parmaklarda uyuşma, varisinin olduğu bölgelerde kaşıntı gibi yakınmalara yol açabilmektedir. Ancak bu tarz yakınmaları genelde büyük varisler yapmaktadır.
Ayrıca varisler çok seyrek olsada uzun süre tedavi edilmediğinde; ayak yarası, variste kanama yada varisli damarda pıhtılaşma gibi daha büyük sorunlara yol açmaktadır.
Bu nedenle mümkün olduğu ölçüde büyük varislerin tedavisi önerilir.
Bacak varisinin tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Ancak toplar damarlarda bulunan kapakçık sistemlerinin bu bozukluğa yol açtığını düşünülmektedir.
Normalde toplar damarlar içerisinde bulunan kapakçıklar, halk arasındaki adı ile kirli kanın ayağa geri dönmesini veya ( kaçmasını) engeller. Ancak varis hastalarında kapak bozukluğuna bağlı kan akımı ters yöne olabilmektedir. Bu özellikle gün içinde uzun süre ayakta durma sonrasında daha çok belirginleşmektedir. Buna venöz yetmezlik, venöz kaçak, toplar damar yetmezliği gibi isimler verilir. Bu gibi durumlarda ayaklarda kanın birikmesi damarların genişlemesine ve varis oluşumuna neden olur.
Varis doppler ultrasonografik inceleme yapılmadan tedavi edilmemelidir.!!!!
Varis ile kalp hastalıklarının bir ilgisi yoktur
Varis bilinen özellikleri ile en çok ayakta uzun süre duran insanlarda veya uzun süre oturanlarda daha sık görülmektedir.
İspatlanmamış olmakla birlikte 1. Derece akrabalarında varis olanlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir.
Varis çeşitleri nelerdir?!!
Üç çeşit varis mevcuttur.
Kılcal varisler, bunlar ciltte herhangi bir çıkıntı yapmayan saç kılı inceliğinde kırmızıdan mor renge kadar değişen belirginleşmiş toplar damarlardır. Bu varisler zaman zaman ağrı, sızı, kaşıntı gibi ykınmalara neden olabilir. Bunun yanı sıra görüntüsü kişiyi rahatsız edebilir. Eğer kişi kılcal damarlar konusunda bir yakınma hissediyor ise yada kozmetik olarak rahatsız ediyorsa tedavi önerilir.
Orta boy varisler retiküler varisler, burada ciltten hafif çıkıntı yapan koyu yeşil renkli ve çapları 2-3 mm olarak ölçülen kıvrıntılı toplar damarlardır. Bunlar genelde diz arkasında görülür.
Büyük varisler variköz venler, ciltten bariz çıkıntı yapan parmak kalınlığında olabilen varislerdir. Bu şekil büyük varisleri olan insanların hemen tümünde toplar damar yetmezliği venöz kaçak veya venöz yetmezlik vardır. Bu grup hastalarda tedavi öncesi mutlaka doppler ultrasonografik inceleme yapılmalıdır.
*** Unutmamalı ki her üç varis tipi bir insanda aynı anda bulunabilir.
Varis tanısı çıplak göz ile bakıldığında aslında rahatlık ile görülür tanı koymak kolaydır. Ancak tedavi planlamasından önce mutlaka renkli doppler ultrasnografi ile değerlendirme yapılmalıdır.
Varis tedavi yöntemleri;
A *** Büyük varislerde endovenöz tedaviler(ameliyatsız damar içi tedaviler);
Büyük varislerde en önemli unsur ana kapak yetersizliğinin tedavi edilmesidir.
Bu her bacakta ikişer tane bulunan tıbbi adı ile safen ven/ safen toplar damarlarıdır.
Bunun için dünyada en çok kullanılan yöntemler endo venöz denilen(damar içi anlamında) tedavilerdir. Bunlar lazer tedavisi, radyo frekans tedavisi ve yapışkan yani zamk tedavileridir. Ameliyatsız damar içerisinden yapılan lazer/ radyo frekans tedavisi gibi yöntemler şuan dünyada varis tedavisindeki en etkili yöntemlerdir. Ancak buna rağmen tek seans tedavi sonrası tüm varislerin kaybolması mümkün olmayabilir.
Ana damar sorunu çözüldükten sonra aynı seansta yada daha sonra köpük tedavisi denilen görülen diğer varislerin de giderilmesi mümkündür.
Ben izmirde ameliyatsız varis tedavisi işlemini renkli doppler incelemesi yaptığım hastaların önce ana damarını tedavi edip daha sonrasında belirli bir süre vererek orta boy ve küçük varisleri köpük ile tedavi etme şeklinde yapmaktayım.
Variste lazer, radyo frekans, yapışkan tedavileri ile hasta tedavi işlemini lokal uyuşturma yapılarak ve gereği halinde ağrı kesiciler ve rahatlatıcı ilaçlar kullanılarak yapılır.
Hasta tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden hemen sonra yürüyerek gider.
Endovenöz tedaviler arasında lazerin kullanıldığı yönteme; endovenöz lazer ablasyon tedavisi (evla) denmektedir.
B *** Köpük tedavileri (sklero terapi)
Skleroterapi de denilen tedavi biçimi damar içine ince bir iğne ile kimyasal bir maddenin verilmesi ve iç duvarının tahrip edilerek kapanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Halk arasında ki adı ile köpük tedavisidir.
Ancak tüm varis tedavilerinde kullanılamaz. Genellikle ana tedavi yanında yardımcı tedavi olarak kullanılır. Sadece orta boy yeşil görünümlü varis tedavisinde tek başına kullanılabilir.
Kılcal damarların tamamen giderilmesi en zor ve en uzun süren varis tedavileridir. Ameliyatsız kılcal damar tedavisinde hem skleroterapi hemde transkütan denilen deri üstünden yapılan lazer tedavisi gerekebilir. Kılcal varislerin tek seans tedavi ile tamamen yok edilmesi neredeyse imkansız gibidir.
Hemen her zaman birden fazla tedavi gerekmektedir. Tedavi sonrası, işlem ne kadar kolay olursa olsun işlem sırası ve sonrasında hastalar için rahatsız edici olabilir.
Bu tedavi sırasında oluşabilecek en önemli sorun ağrıdır. Ancak ben varis tedavisi uyguladığım hastalara damar içerisinden rahatlatıcı ilaçlar vererek ağrısız bir şekilde işlemi gerçekleştirmekteyim.
Varis tekrarlar mı? !!!
** Genel olarak büyük varisler iyi bir tedavi sonrası tama yakın tedavi olur tekrar şansı nerede ise yoktur . Çünkü burada kaynak ana damar yok edilir.
** Orta boy yeşil varislerde ve kılcal varislerde görünen varisleri giderdiğimiz için yani bunların belirgin, saptanabilir bir kaynağı olmadığı için kaynağı kurutma söz konusu değildir. Farklı bir yerde varisin yeniden çıkması mümkündür. Bu biraz genetik yatkınlığa bağlıdır.