Varis Tedavisi
Varis Nedir
Varis vücudun her yerinde gözlenebilmekle birlikte genelde bacaklarda bulunan toplardamarların genişleyerek ciltten kabarık yeşil-mor hal almasıdır.
Varisin Nedeni
Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görülür. Toplumda yetişkin kadınların yarıdan fazlasında çeşitli derecede varis vardır. Bacaktaki yüzeyel toplardamarların bozularak aşağı bölgelere doğru kan kaçırmasıdır. Bu duruma venöz yetmezlik denir. Kanın aşağı kaçışı, bacak damarlarında basınç artışı ve damar içerisinde kan göllenmesine neden olur. Basınç artışı yıllar içinde bacakta normal cilt altı damarları genişletip şişirerek varis oluşumuna neden olur. Varis oluşumunda ailesel geçiş, kadın cinsiyeti, kilo, gebelik, meslek gereği fazla ayakta kalmak ve yaş risk faktörleridir. Varis kadınlarda erkeklere göre birkaç kat fazla görülür. Yetişkin kadınların yarıdan fazlasında varis mevcuttur.
Varis Bulguları
Erken evrede; şikâyetler tipik olarak günün geç saatleri artan tarzda, kramp, ağrı, kaşıntı ve şişliktir. Geç evrede; ciltte renk değişikliği, yaralar ve enfeksiyonlardır.
Tedavi edilmeyen varisler
Damar yetmezliği ve buna bağlı gelişen varisler tedavi edilmez ise bir takım istenmeyen süreçlere ilerler. Bunlar bacakta kalıcı şişlik, kemiğe kadar ilerleyen açık yaralar ve ölümcül olabilen toplar damar tıkanıklığıdır.
Tedavisi
Yaklaşık yüz yıl boyunca cerrahi tedaviler uygulandı. 2000 li yıllardan sonra LASER ve radyo frekans (RF) yakma yöntemleri geliştirildi.
Son yıllarda eski tedavi yöntemlerinden farklı olan yapıştırıcı (bioglue) yöntemi geliştirildi. Bu yöntemde kesi yoktur ve ameliyat değildir. Bioglue yönteminde mini kateter yardımıyla,diz altı bölgede bacak iç tarafından damar iç yüzüne siyanoakrilat dediğimiz bir madde enjeksiyonu yapılarak bozuk damar yapıştırılarak yok edilir. Ağrısız bir işlem olup genel anestezi uygulanmaz. Hastanede kalma gerektirmez. Aynı gün işe veya sosyal yaşama başlanabilir. İşlem ortalama 15 dakikadır. İşlem den sonra tek yapılması gereken 2 gün varis çorabı giyilmesidir.